Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Przepis dnia 2021-07-25
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 456

Dodano:

Odsłon: 2186

U nas znowu cukinia! w tym roku mamy jej ogromne ilości! Cukinia faszerowana mięsem mielonym to idealne letnie danie, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu polane miętowym dressingiem przygotowanym wg Karola Okrasy. Zostawiam poniżej link do filmiku krok po kroku i zapraszam również do stałej obserwacji kanału YouTube oraz profilu na instagramie @smacznie_na_talerzu

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500-600g mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 cukinie
  • 50g śmietany 30%
  • oliwa z oliwek
  • olej do smażenia
  • DRESSING:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • kilka listków świeżej mięty
  • DODATKOWO:
  • mały pęczek natki pietruszki
  • parmezan
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Przygotowanie

  1. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Podduś na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso przyprawy oraz pomidory. Wymieszaj i gotuj do odparowania płynu. Pod koniec wlej śmietankę, zagotuj. Dopraw wg uznania.

  2. Cukinię umyj i osusz. Przetnij wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż nasiona ( jeśli cukinie nie są bardzo duże, miąższ możesz dodać do farszu pod koniec gotowania). Posmaruj wewnątrz oliwą, oprósz solą oraz pieprzem. Tak przygotowane cukinie napełnij farszem z dodatkiem natki pietruszki.

  3. Włóż do nagrzanego piekarnika do 190°C i zapiekaj ok 30minut.

  4. Między czasie przygotuj dressing.
    Oliwę z oliwek oraz sok z cytryny umieść w naczyniu, dodaj posiekane listki mięty i wymieszaj.
    Gotowe cukinie przed podaniem polej dressingiem i posyp parmezanem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń