Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej porze roku faszerowane cukinie to jedno z naszych podstawowych dań. Żal nie korzystać z dobrodziejstw działki, cukinie rosną jak oszalałe i trzeba im wyjść naprzeciw. Dzisiaj polecam cukinię zapiekaną z mięsem mielony i serami.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424789
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10641
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336930
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4731
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424789
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10641
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336930
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4731
Składniki
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, nie obieramy ze skórki. Z każdej połówki wydrążamy miąższ z pestkami. Cukiniowe łódeczki lekko solimy, posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym, układamy na blaszce* wyłożonej folią aluminiową. * Najlepiej użyć dużej blaszki z wyposażenia piekarnika. Mięso mielone podsmażamy na smalcu, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość smażymy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nie powinien być suchy, będzie przecież jeszcze zapiekany w piekarniku.
Ciepłym farszem napełniamy połówki cukinii. Na wierzch układamy plasterki mozzarelli i oscypka. Dodatkowo mozzarellę posypujemy mieloną papryką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni), zapiekamy przez około godzinkę. Podajemy z salsą pomidorowo- ogórkową lub ulubionym sosem.
Smacznego.