Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej porze roku faszerowane cukinie to jedno z naszych podstawowych dań. Żal nie korzystać z dobrodziejstw działki, cukinie rosną jak oszalałe i trzeba im wyjść naprzeciw. Dzisiaj polecam cukinię zapiekaną z mięsem mielony i serami.
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 4828
To sałatka na szybko. Smaczna i pożywna.
Odsłon: 164
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 4828
To sałatka na szybko. Smaczna i pożywna.
Odsłon: 164
Składniki
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, nie obieramy ze skórki. Z każdej połówki wydrążamy miąższ z pestkami. Cukiniowe łódeczki lekko solimy, posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym, układamy na blaszce* wyłożonej folią aluminiową. * Najlepiej użyć dużej blaszki z wyposażenia piekarnika. Mięso mielone podsmażamy na smalcu, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość smażymy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nie powinien być suchy, będzie przecież jeszcze zapiekany w piekarniku.
Ciepłym farszem napełniamy połówki cukinii. Na wierzch układamy plasterki mozzarelli i oscypka. Dodatkowo mozzarellę posypujemy mieloną papryką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni), zapiekamy przez około godzinkę. Podajemy z salsą pomidorowo- ogórkową lub ulubionym sosem.
Smacznego.