Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia po góralsku

Cukinia po góralsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48532

Dodano:

Odsłon: 2714

O tej porze roku faszerowane cukinie to jedno z naszych podstawowych dań. Żal nie korzystać z dobrodziejstw działki, cukinie rosną jak oszalałe i trzeba im wyjść naprzeciw. Dzisiaj polecam cukinię zapiekaną z mięsem mielony i serami.

Składniki

  • cukinia 2 sztuki (duże cukinie z działki, nie te małe ze sklepu)
  • mięso wieprzowe mielone (z łopatki) 1 kg
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz czarny mielony
  • papryka słodka mielona
  • smalec 1 łyżka (kopiata)
  • ser mozzarella 2 sztuki (około 200 g)
  • oscypek 1 sztuka (duży)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, nie obieramy ze skórki. Z każdej połówki wydrążamy miąższ z pestkami. Cukiniowe łódeczki lekko solimy, posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym, układamy na blaszce* wyłożonej folią aluminiową.

    * Najlepiej użyć dużej blaszki z wyposażenia piekarnika.

    Mięso mielone podsmażamy na smalcu, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość smażymy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nie powinien być
    suchy, będzie przecież jeszcze zapiekany w piekarniku.

  2. Ciepłym farszem napełniamy połówki cukinii. Na wierzch układamy plasterki mozzarelli i oscypka. Dodatkowo mozzarellę posypujemy mieloną papryką.
    Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni), zapiekamy przez około godzinkę.
    Podajemy z salsą pomidorowo- ogórkową lub ulubionym sosem.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 22 lipca 2015 Świetna i smakowita propozycja na cukinię :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 22 lipca 2015 Właśnie dostałam sporo cukinii i już wiem (oprócz lecza) jak ją wykorzystam - dzięki -))) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń