Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie nadaje się jako samodzielny posiłek wegetariański albo jako dodatek do obiadu lub do burgerów. Cała robota zajmuje 15 minut.
Patelnia, 2 naczynia, deska do krojenia i nóż, widelec, szpatulka
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12275
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1495
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 100
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12275
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1495
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 100
Składniki
Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry wzdłuż, ale nie za cienkie, żeby nie były sflaczałe po usmażeniu. Każdy plasterek solimy z obu stron.
Wybijamy jajko do naczynia, w którym pomieści się plaster cukini. Dodajemy pieprz i paprykę i roztrzepujemy dokładnie.
W drugim naczyniu przygotowujemy panierkę: do bułki tartej dodajemy suszone oregano oraz bazylię i dobrze mieszamy. Ja mam zawsze bułkę tartą przyprawioną. Każdy plasterek cukini zanurzamy w jajku, a następnie w bułce tartej i odkładamy na deskę do krojenia lub talerz.
Patelnię z oliwą z oliwek rozgrzewamy na średnim palniku i kładziemy plastry cukinii na dobrze rozgrzany olej. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Smacznego