Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie nadaje się jako samodzielny posiłek wegetariański albo jako dodatek do obiadu lub do burgerów. Cała robota zajmuje 15 minut.
Patelnia, 2 naczynia, deska do krojenia i nóż, widelec, szpatulka
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2321
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3458
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4171
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74100
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 567
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2321
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3458
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4171
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74100
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 567
Składniki
Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry wzdłuż, ale nie za cienkie, żeby nie były sflaczałe po usmażeniu. Każdy plasterek solimy z obu stron.
Wybijamy jajko do naczynia, w którym pomieści się plaster cukini. Dodajemy pieprz i paprykę i roztrzepujemy dokładnie.
W drugim naczyniu przygotowujemy panierkę: do bułki tartej dodajemy suszone oregano oraz bazylię i dobrze mieszamy. Ja mam zawsze bułkę tartą przyprawioną. Każdy plasterek cukini zanurzamy w jajku, a następnie w bułce tartej i odkładamy na deskę do krojenia lub talerz.
Patelnię z oliwą z oliwek rozgrzewamy na średnim palniku i kładziemy plastry cukinii na dobrze rozgrzany olej. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Smacznego