Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia ukraińska ma dużo wspólnych mianowników w polską, ale w każdej z nich znajdziemy oryginalne potrawy. Do nich należą czebureki, smażone na głębokim tłuszczu pierogi z mięsnym nadzieniem. Danie wywodzi się od Tatarów krymskich i jest bardzo popularne na Ukrainie.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 226
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1275
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4043
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1012
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 226
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1275
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4043
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1012
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy i solidnie ugniatamy, tak by nie było grudek. Sekretem miękkiego, elastycznego ciasta do czubereków jest dodanie roztopionego masła. Po wyrobieniu ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i dajemy mu "odpocząć" przez ok. pół godziny.
Farsz: Mięso mielimy - w oryginalnym przepisie jest posiekane. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w drobną kawałki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę w proszki i podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Pieczarki i cebulę dodajemy do mięsa, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, wszystkie przyprawy i dobrze mieszamy. Farsz ma być aromatyczny - jego ostrość zależy od upodobań kulinarnych.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, mniej więcej wielkości brzoskwini, i rozwałkujemy na owalne placki (ciasto ma być cienkie). Nakładamy farsz, również cienką warstwę, składamy jak klasycznego pieroga. Brzegi mocno zaciskamy, możemy zrobić falbankę - ręcznie lub widelcem.
Czebureki smażymy partami na głębokim tłuszczu, regularnie je przewracając. Finalnie mają mieć mocno złoty kolor. Pierogi tatarskie można podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym.