Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatne kluski z mięsem

Przepis dnia 2019-10-16
Delikatne kluski z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1521

Dodano:

Odsłon: 4968

Dzisiaj coś tradycyjnego, czyli przepis na kluski nadziewane mięsem wieprzowym. Najlepiej smakują świeżo ugotowane i podawane ze smażoną cebulą, okrasą lub śmietaną. Więcej na www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 500 gramów mięsa z łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
    • Po ugotowaniu odcedzamy z wody, przeciskamy przez prasę, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia
    • Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i dokładnie wyrabiamy ciasto
    • Mięso kroimy na mniejszą kostkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, przekładamy do garnka i gotujemy pod przykryciem przez 45-60 minut z dodatkiem dwóch łyżek oleju, aż będzie miękkie

  2. • Po ugotowaniu mięso miksujemy za pomocą blendera, dolewamy 5 łyżek sosu który powstał podczas gotowania, solimy do smaku i całość
    mieszamy
    • Z gotowego ciasta ręcznie formujemy placuszki, na środek wykładamy mięsny farsz, zlepiamy brzegi a następnie formujemy okrągłe kluseczki
    • Tak przygotowane kluski gotujemy przez około 4-5 minut
    • Pozostały farsz mieszamy z sosem i pozostawiamy do polania klusek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń