Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykolwiek był w Szwecji lub w restauracji w znanym szwedzkim sklepie meblowym, miał okazję spróbować szwedzką potrawę narodową köttbullar. Köttbullar to tradycyjne szwedzkie smażone klopsiki, podawane zazwyczaj z dżemem z żurawiny, sosem śmietanowym oraz gotowanymi ziemniakami lub puree. Mój przepis opiera się na starej, tradycyjnej recepturze, którą poznałam w Szwecji, drobne zmiany dotyczą głównie składników – zamiast ziemniaków użyłam makaronu, który podobnie jak ziemniaki również doskonale komponuje się z klopsikami i specjalnym sosem.
Domowe szwedzkie klopsiki
Składniki
Klopsiki:
- 1 cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
Sos:
- 300 ml bulionu wołowego
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka żurawiny
- 1 liść laurowy
- 100 ml śmietany
- 1 pojemnik śmietany crème fraîche
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Składniki
Klopsiki:
- 1 cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
Sos:
- 300 ml bulionu wołowego
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka żurawiny
- 1 liść laurowy
- 100 ml śmietany
- 1 pojemnik śmietany crème fraîche
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa

Etapy przygotowania
Przygotowac w duzej misce mieso mielone. Do innej miski wsypac bulke tarta, wlac smietane i dodac jajko.

Dodac musztarde i drobno starta cebule. Wszystko wymieszac, doprawic sola i pieprzem i dodac do miesa mielonego. Wyrobic wszystkie skladniki na luzna mase.

Zwilzyc dlonie i uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Aby byly tej samej wielkosci najlepiej uzyc lyzki do lodów. Rozgrzac olej roslinny na duzym ogniu i smazyc klopsiki przez 3–4 minuty, az beda zlocistobrazowe ze wszystkich stron. Na koniec dodac kawalek masla do oleju.

Wyjac klopsiki z patelni i trzymac w cieplym piekarniku, aby doszly. Do goracej patelni gdzie smazylismy klopsiki wlac bulion i zagotowac.

Dodac biale wino i sos sojowy, zmniejszyc ogien i dodac smietane.

Nastepnie dodac do sosu lisc laurowy i zurawine. Gotowac na wolnym ogniu przez 2–3 minuty i na koniec dodac cremé fraîche. Wymieszac make ziemniaczana z odrobina wody lub bulionu i zagescic sos. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Wlozyc klopsiki do sosu i gotowac je przez chwile na wolnym ogniu.

W miedzyczasie ugotowac makaron, ulozyc na talerzu, dodac klopsiki i polac sosem.

Udekorowac zurawina i np. natka pietruszki.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 119

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2191

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 1070
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 119

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2191

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 1070



Składniki
- 1 cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 300 ml bulionu wołowego
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka żurawiny
- 1 liść laurowy
- 100 ml śmietany
- 1 pojemnik śmietany crème fraîche
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowac w duzej misce mieso mielone. Do innej miski wsypac bulke tarta, wlac smietane i dodac jajko.
Dodac musztarde i drobno starta cebule. Wszystko wymieszac, doprawic sola i pieprzem i dodac do miesa mielonego. Wyrobic wszystkie skladniki na luzna mase.
Zwilzyc dlonie i uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Aby byly tej samej wielkosci najlepiej uzyc lyzki do lodów. Rozgrzac olej roslinny na duzym ogniu i smazyc klopsiki przez 3–4 minuty, az beda zlocistobrazowe ze wszystkich stron. Na koniec dodac kawalek masla do oleju.
Wyjac klopsiki z patelni i trzymac w cieplym piekarniku, aby doszly. Do goracej patelni gdzie smazylismy klopsiki wlac bulion i zagotowac.
Dodac biale wino i sos sojowy, zmniejszyc ogien i dodac smietane.
Nastepnie dodac do sosu lisc laurowy i zurawine. Gotowac na wolnym ogniu przez 2–3 minuty i na koniec dodac cremé fraîche. Wymieszac make ziemniaczana z odrobina wody lub bulionu i zagescic sos. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Wlozyc klopsiki do sosu i gotowac je przez chwile na wolnym ogniu.
W miedzyczasie ugotowac makaron, ulozyc na talerzu, dodac klopsiki i polac sosem.
Udekorowac zurawina i np. natka pietruszki.