Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz po grecku

Dorsz po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22281

Dodano:

Odsłon: 15042

Zdrowe danie z ryby na każdą okazję. Podawaj na gorąco z ziemniakami lub na zimno z pieczywem. Smakuje w obu wydaniach:)

Składniki

  • filety z dorsza (lub innej morskiej ryby), 1 kg
  • marchewka, 2 szt
  • pietruszka, 1 duża
  • seler, 1/2 średniej sztuki
  • por, 1 szt
  • cebula, 3 szt
  • koncentrat pomidorowy, 3 łyzki
  • mąka, 6-7 łyżek
  • jajko, 1 szt
  • sól
  • sok z cytryn, (z 1 szt)
  • słodka, mielona papryka, 2 łyżki
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • liście laurowe, 1-2 listki
  • ziele angielskie, 2-3 ziarenka
  • czarny pieprz, 2-3 ziarenka
  • olej do smażenia
  • siweży tymianek, kilka gałązek
  • Natka pietruszki, kilka gałązek
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz po grecku

Przygotowanie

  1. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, opłucz, pokrój w zapałkę. Por oczyść, potnij w plasterki. Cebule i czosnek obierz. Cebule pokrój w talarki, a czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone warzywa, mieszając smaż razem 5-6 minut.

  2. Warzywa podlej niewielką ilością gorącej wody. Dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Przypraw solą oraz słodką papryką. Duś pod przykryciem około 10 minut.

  3. Warzywa wymieszaj z koncentratem pomidorowym, trzymaj w cieple.

  4. Filety z dorsza opłucz, skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Podziel na porcje. Odstaw do lodówki na 30 minut. Roztrzepane jajko wymieszaj z łyżką wody.

  5. W mieszance zanurzaj kawałki dorsza, następnie obtaczaj je z obu stron w mące. Na patelni rozgrzej pozostały olej, wkładaj porcje ryby, smaż na złoty kolor z obu stron.

  6. Przekładaj na ogrzany półmisek. Przykryj warzywami. Udekoruj świeżym tymiankiem i natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malgosia_wroc 15 kwietnia 2009 Moja mama robi bardzo podobną, różnica polega na tym, że smaży osobno rybę w mące, tak, żeby miała chrupiącą panierkę, a po obsmażeniu wkłada ją do brytfanki razem z uprażonymi w niej wcześniej warzywami i koncentratem i pod przykryciem praży wszystko razem. brytfanka jest wypchana po brzegi tak, ze wyjmowanie ryby przypomina krojenie :) znika w mig:) Ta ryba jest naprawdę wyśmienita! Polecam serdecznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń