Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz z piekarnika

Przepis dnia 2021-10-29
Dorsz z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 272 Ocena: 2292

Dodano:

Odsłon: 4509

Przepis na szybką i niesamowicie pyszną rybkę z piekarnika, którą niedawno robiłam, u mnie były to polędwice z dorsza. Rybka wyszła soczysta i aromatyczna, dlatego koniecznie zróbcie. Ryby podałam z ziemniakami z piekarnika i surówką z marchewki i jabłka. Pyszny i pożywny obiad :-)

Składniki

  • 4 polędwice z dorsza
  • 100-120 ml oleju lub oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny + 1 cytryna
  • pół małego pęczka koperku
  • sól, pieprz i papryka słodka do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz z piekarnika

Przygotowanie

  1. W miseczce przygotować marynatę. Olej wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, siekanym koperkiem, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką.

    Ryby dokładnie posmarować marynatą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie formę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

    Ryby ułożyć w naczyniu, na górę dać cienkie plasterki cytryny.

  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni góra-dół przez 15-17 minut, potem z funkcją grilla przez kolejne 3-5 minut. Kto nie ma w piekarniku funkcji grilla, to piecze rybę przez 20 minut.

    Polecam, bo rybka jest pyszna :-)

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń