Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to jedne z najsmaczniejszych ziemniaczanych dań. Ewa Wachowicz w swoim programie przedstawiła przepis na ich białoruską wersję. Do startych ziemniaków oprócz cebuli czy jajek należy dodać także specjalny składnik, czyli mielone mięso wieprzowe. Przepis pochodzi z 548. odcinka programu "Ewa gotuje".
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2079
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17941
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1966
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2079
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17941
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1966
Składniki
Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić mięso mielone. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Usmażyć.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dobrze odcisnąć. Wybić jajka. Wsypać mąkę. Posolić. Przyprawić pieprzem i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło. Nałożyć po łyżce masy ziemniaczanej. Zrobić placuszki. Na placki dać usmażone mięso. Na mięso ponownie masę ziemniaczaną. Usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z kwaśną śmietaną.