Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejszą częścią mięsa u wieprza są oczywiście żeberka :) I dziś udusiłam takie żeberka w sosie cebulowym :)
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 42
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 42
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Składniki
Duszone z cebulką kiszone buraczki - przepis: Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy połowę cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy słoiczek mielonych kiszonych buraczków. Do słoiczka wlewamy troszkęę wody, płuczemy z buraczków i wlewamy na patelnie. Buraczki dusimy do miękkości, jeżeli są komuś za kwaśne, możemy dosłodzić miodem lub cukrem. Gdy buraczki zmiękną zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Do szklanki wsypujemy małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy ją z wodą w ilości 1/3 szklanki wody. Wlewamy na patelnię z duszonymi buraczkami i mieszamy. Dusimy jeszcze przez chwilę.
Żeberka myjemy w zimnej, bieżącej wodzie. Dzielimy na 8 kawałków, posypujemy każdy kawałek przyprawą do wieprzowiny. *Uwaga!!!* Zamiast kupnej przyprawy do wieprzowiny, możemy sami sobie zmieszać poszczególne przyprawy. Ja wzięłam po pół małej łyżeczki każdej z przypraw i wszystkie pomieszałam, włożyłam do słoiczka do przypraw. Przyprawiamy do smaku. sól, czosnek granulowany, papryka słodka, kminek mielony, gorczyca biała mielona, kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn, pieprz czarny, papryka ostra, mielone ziele angielskie i mielony liść laurowy.
Obtaczamy z każdej strony w mące.
Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
W garnczku zagotowujemy litr osolonej wody z domową kostką rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną.
Do gotującej się wody z przyprawami dodajemy usmażone kawałki żeberek, doprawiamy ciemnym sosem sojowym i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa w żeberkach.
W między czasie smażymy pokrojone w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.
Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy łyżką cedzakową do garnka z duszącymi się żeberkami.
Gdy mięso w żeberkach jest miękkie, zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą, próbujemy smak, doprowadzamy do zagotowania się i kończymy gotowanie sosu z żeberkami.
W między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu ziemniaków, odlewamy wodę i nakładamy na talerz ziemniaki całe lub tłuczone. Obok ziemniaków układamy po 2 kawałki żeberek, polewamy sosem, nakładamy duszone z cebulką kiszone buraczki i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki z koprem.
Smacznego!!!