Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęste i aromatyczne pęczotto z dynią i pomidorami. Genialny smak uzyskujemy poprzez podprażenie kaszy przed gotowaniem.
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 877
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7798
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 161
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 157
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 877
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7798
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 161
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 157
Składniki
Na suchej patelni prażymy kaszę pęczak. Kasza musi się lekko zarumienić - zaczyna wtedy uwalniać swój aromat, ale nie może się przypalić. Tak przygotowana kasza jest o niebo lepsza niż tylko ugotowana!
Kaszę zalewamy wodą (musi być zupełnie przykryta). Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dynię, cebulę w piórkach i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy przecierem pomidorowym, sosem sojowym, pomidorami w proszku i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Kasza będzie wchłaniać wodę, więc dolewamy po trochę w razie potrzeby. Po tym czasie przyprawiamy pieprzem i oregano do smaku. Danie odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 15 minut - kasza w tym czasie wciągnie nadmiar sosu.
Pęczotto podajemy posypane ziarnami lub pestkami dyni.