Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęste i aromatyczne pęczotto z dynią i pomidorami. Genialny smak uzyskujemy poprzez podprażenie kaszy przed gotowaniem.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 12
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2108
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 182
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1156
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 12
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2108
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 182
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1156
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Składniki
Na suchej patelni prażymy kaszę pęczak. Kasza musi się lekko zarumienić - zaczyna wtedy uwalniać swój aromat, ale nie może się przypalić. Tak przygotowana kasza jest o niebo lepsza niż tylko ugotowana!
Kaszę zalewamy wodą (musi być zupełnie przykryta). Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dynię, cebulę w piórkach i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy przecierem pomidorowym, sosem sojowym, pomidorami w proszku i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Kasza będzie wchłaniać wodę, więc dolewamy po trochę w razie potrzeby. Po tym czasie przyprawiamy pieprzem i oregano do smaku. Danie odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 15 minut - kasza w tym czasie wciągnie nadmiar sosu.
Pęczotto podajemy posypane ziarnami lub pestkami dyni.