Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęste i aromatyczne pęczotto z dynią i pomidorami. Genialny smak uzyskujemy poprzez podprażenie kaszy przed gotowaniem.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7989
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 344
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3400
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 620
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7989
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 344
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3400
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 620
Składniki
Na suchej patelni prażymy kaszę pęczak. Kasza musi się lekko zarumienić - zaczyna wtedy uwalniać swój aromat, ale nie może się przypalić. Tak przygotowana kasza jest o niebo lepsza niż tylko ugotowana!
Kaszę zalewamy wodą (musi być zupełnie przykryta). Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dynię, cebulę w piórkach i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy przecierem pomidorowym, sosem sojowym, pomidorami w proszku i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Kasza będzie wchłaniać wodę, więc dolewamy po trochę w razie potrzeby. Po tym czasie przyprawiamy pieprzem i oregano do smaku. Danie odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 15 minut - kasza w tym czasie wciągnie nadmiar sosu.
Pęczotto podajemy posypane ziarnami lub pestkami dyni.