Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Enchillada z mięsem to pyszne i bardzo pikantne danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4373
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417345
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4373
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417345
Składniki
Przygotuj sos. Rozgrzej olej na małym ogniu. Dodaj mąkę i smaż całość przez minutę, ciągle mieszając trzepaczką. Dodaj przyprawy i smaż całość przez kolejną minutę.
Stopniowo wlewaj bulion, ciągle mieszając trzepaczką, aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Gotuj, aż sos zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia przez 10-15 minut, aż całość lekko zgęstnieje.
Przygotuj kurczaka. Oliwę z oliwek, sok z limonki i przyprawy wymieszaj w misce na jednolitą mieszaninę. Umieść kurczaka w marynacie i marynuj przez co najmniej godzinę.
Patelnię rozgrzej na dużym ogniu i smaż kurczaka z obu stron przez 3-4 minuty, aż ładnie się zarumieni. Przykryj patelnię i zmniejsz ogień do średniego. Duś mięso przez kolejne 10-15 minut, aż utracą swoją surowość.
Zdejmij mięso z patelni i pokrój je w drobną kostkę lub paseczki. Alternatywnie możesz je rozszarpać widelcami.
Przygotuj enchillady. Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekane drobno cebulę oraz czosnek. Smaż je przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dołóż kurczaka, kmin, fasolę i papryczkę chili. Dopraw do smaku solą, pieprzem i dwoma łyżkami sosu, aby odrobinę scalić farsz.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 2 łyżki sosu.
Bierz po jednej tortilli, a na środek nakładaj dużą łyżkę nadzienia mięsnego, tworząc linię wzdłuż środka. Posyp farsz łyżeczką sera tartego, a następnie zwiń tortillę w rulonik i okładaj ją do naczynia żaroodpornego, łączeniem do dołu. Powtarzaj do wykończenia składników.
Na wierzchu wylej pozostały sos i posyp całość pozostałym serem.
Wstaw enchillady z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut, do ładnego rozpuszczenia sera. Podawaj natychmiast, na gorąco.