Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Publikowałam już przepis na podobną paprykę, ale dziś wersja maksymalnie uproszczona, czyli faszerowana papryka z airfryera. Faszerowana jest serem z dodatkami, które w prosty sposób mieli się i miesza w Speedcooku albo innym urządzeniu miksującym. A na koniec zapieka się w airfryerze, bez rozgrzewania piekarnika, czyli szybko, prosto i trochę taniej. Jak bardzo taniej – to nie wiem, ale jednak szybciej i taniej ze względu na moc urządzenia i czas pieczenia. Jest to więc pyszna i prosta faszerowana papryka pełna zalet.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 103
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 103
Składniki
Papryki dobierz rozmiarem do swojego airfryera. Moje urządzenie nie jest duże i na raz mieszczą się 4 średnie papryki, a nadzienie wystarcza do wypełnienia 5 sztuk. Więc tę jedną samotnicę piekę oddzielnie i po wystudzeniu zjadam na kolację. Na zimno faszerowana papryka też jest pyszna! Ale najpierw musisz umyć papryki i oczyścić je z pestek, wcześniej odcinając wierzch z ogonkiem.
Do Speedcooka (albo innego podobnego urządzenia miksującego) wrzuć żółte sery pokrojone na kawałki. Zmiel ser na programie 7 lub 8 przez jakieś 10 sekund lub odrobinę dłużej, czyli do uzyskania drobnych kawałeczków. Dodaj ugotowane ziemniaki, twaróg śmietankowy i jajka, a następnie miksuj masę na programie 5 do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Powinno to zająć około 20 sekund. Na koniec dodaj śmietankę i przyprawy i ponownie zmiksuj na gładko przez parę chwil. I tak oto szybki farsz jest gotowy.
Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Papryki napełnij farszem, ale postaraj się nie popełnić mojego błędu i nie przesadź z ilością tego farszu. Bo nadmiar podczas pieczenia kipi, przypala się i marnuje, a szkoda! W każdej papryce na powierzchni farszu połóż czarną oliwkę.
Piecz papryki w airfryerze, którego nie trzeba wcześniej rozgrzewać. Temperatura 180 stopni, czas 30 minut.
Warto zajrzeć do papryk już po 25 minutach, żeby się zanadto nie przypaliły.
Zaraz po upieczeniu gorący farsz jest lekko płynny, więc po rozkrojeniu papryki wypływa z wnętrza jak lawa.
Po ostygnięciu faszerowana papryka z airfryera jest równie smaczna, a może nawet smaczniejsza, a zimny farsz już nie płynie. Nabiera stałej, szlachetnej, zastygłej formy serowego sufletu. To jest naprawdę pyszne, i na ciepło, i na zimno, więc spróbuj koniecznie!
A dzięki nowoczesnym urządzeniom kuchennym danie jest łatwe, proste i szybkie do przyrządzenia. Smacznego!