Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem

Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48080

Dodano:

Odsłon: 4862

Za każdym razem, kosztując mięso drobiowe na słodko, dochodzimy do wniosku że to nasza bajka. Kurczak jest bardzo soczysty, wspaniale współgra z jabłkiem i selerem. Do tego przepyszny ryż na słodko i...sprawa zamknięta.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 małego jabłka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Sos:
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • Ryż:
  • 100 g ryżu
  • 1 garść rodzynek
  • 1 marchew
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki (np. kostkę)

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kminek, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Następnie dodajemy jabłko oraz pokrojony na mniejsze kawałki, seler naciowy. Smażymy do miękkości.

    Filety z kurczaka formujemy w kieszonkę, nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami i nacieramy solą.

    Kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.

    Następnie zapiekamy 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

    Do tłuszczu ze smażenia wsypujemy mąkę, zrumieniamy. Cały czas mieszając wlewamy sok i bulion, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, lekko redukujemy.

    Ryż gotujemy na sypko z rodzynkami. Pod koniec gotowania (3-4 min) wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Odcedzamy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Kurczaka podajemy polanego sosem z ugotowanym na słodko ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń