Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne i popularne na Lubelszczyźnie danie jest rodzajem gulaszu z dodatkiem ogórków kiszonych. Często można spotkać wersje z pieczarkami i kolorową papryką. U mnie w wersji "podstawowej".
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1827
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1827
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
Składniki
Mięso kroimy w paski i smażymy na dwóch łyżkach oleju.
Kiełbasę kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka.
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.
Kiełbasę ,cebulę wrzucamy do mięsa ,smażymy aż cebula się zeszkli. Zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie ,zagotowujemy i dusimy 45 min na małym ogniu.
Następnie dodajemy ogórki ,przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 15 min.
Z pozostałej oliwy sporządzamy zasmażkę ,rozprowadzamy odrobiną wody i dodajemy do całości ,dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą ,pieprzem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.