Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna frittata ze szparagami. Tutaj podam wypróbowany sposób, który mogę polecić każdemu użytkownikowi frytkownicy na gorące powietrze. A na blogu opisuję również te mniej udane przygody, bo może tak być, że to moja prościutka frytkownica beztłuszczowa nie dała rady. Bo jest taka prosta i tania, że nie ma wielu skomplikowanych i wypasionych opcji. Nie ma na przykład grzania z dołu, bo grzałka jest tylko na górze i do tego obieg gorącego powietrza. I może to nie jest wystarczające we wszystkich okolicznościach, ale po kilku próbach można ogarnąć niemal każdy przepis. Więc nie zniechęcaj się, gdy czasem coś się nie uda, tylko próbuj do skutku!
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8688
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7286
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4989
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327972
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8688
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7286
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4989
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327972
Składniki
Zielone szparagi umyj i oczyść, odłamując zdrewniałe końce. Pokrój szparagi na 3-4-centymetrowe kawałki. Podsmaż je przez kilka minut na maśle klarowanym lub oliwie, lekko przy tym soląc.
W misce roztrzep jaja,
a następnie dodaj śmietankę, pieprz, sól oraz tarty parmezan lub inny twardy, długo dojrzewający ser. Wymieszaj.
Naczynie do zapiekania (użyłam płaskiej patelenki, która była na wyposażeniu mojego airfryera) spryskaj oliwą lub natłuść lekko przy pomocy pędzla. Wstaw naczynie do airfryera i dopiero wtedy wlej masę jajeczną, a następnie połóż na wierzchu lekko podsmażone szparagi.
Włącz urządzenie na 180 stopni i 25 minut. Tyle czasu powinno wystarczyć, ale na koniec sprawdź patyczkiem, czy masa jajeczna na środku jest ścięta. A jeśli nie, to włącz urządzenie jeszcze na chwilkę.
Frittata z airfryera gotowa, można podawać.
Pięknie upieczona, wyrośnięta, odpowiednio ścięta - idealna frittata!
W ten sam sposób można przygotować frittatę z innymi dodatkami. Może z pieczarkami albo z brokułem, albo na przykład z papryką. Albo z czym tylko chcesz. Jedynie wyobraźnia może Cię ograniczać. Smacznego!