Do góry

Dania główne Przepis na:

Frykas z indyka i pieczarek

Przepis dnia 2011-05-16
Frykas z indyka i pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 2234

Dodano:

Odsłon: 73976

pasuje do pieczywa, ziemniaków, ryżu, makaronu, itd.

Składniki

  • pierś z indyka, 60 dag
  • pieczarki, 25 dag
  • cebula, 1 szt.
  • marchew, 20 dag
  • bulion, 2 szkl.
  • olej, 2 łyżki
  • śmietana, 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki
  • białe wino, 1/2 szkl.
  • liśc laurowy, 2 szt.
  • goździki, 3 szt.
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Frykas z indyka i pieczarek

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyc, osuszyc, natrzec pieprzem i solą. Odstawic. Bulion zagotowac, wrzucic do niego cebulę, gożdziki, liście laurowe oraz mięso. Gotowac pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie mięso wyjąc, pokroic w kostkę. Pieczarki i marchew pokroic w plastry, podsmażyc na oleju, zalac szklanką wywaru spod mięsa i winem. Dodac mięso. Dusic ok. 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozmieszac śmietanę z mąką ziemniaczaną, dolac trochę wywaru, energicznie wymieszac i wlac do mięsa. Zagotowac. Doprawic do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń