Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki idealne to doskonałe połączenie chrupiącej zewnętrznej skorupki i miękkiego, delikatnego środka. Kluczem do ich przygotowania jest wybór mączystych ziemniaków oraz pokrojenie ich na równe fragmenty, co gwarantuje równomierne smażenie. Sekretem idealnej tekstury frytek jest ich krótkie gotowanie w wodzie z octem. Uprzedzamy pytanie – smak octu pozostaje całkowicie niewyczuwalny! Smaż je na oleju roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia lub gęsim smalcu, posyp solą lub ulubioną mieszanką przypraw i gotowe!
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Obierz ziemniaki. Pokrój je na plasterki, a potem w słupki o podobnej wielkości (ok. 6 mm grubości). Możesz użyć prostego noża, noża z ząbkami (do chleba) lub ząbkowanej krajalnicy. Umieść ziemniaki w garnku lub misce z wodą, aby nie ciemniały. A tymczasem pokrój resztę. Przełóż ziemniaki na durszlak i przepłukuj pod bieżącą wodą przez ok. 15-20 sekund.
Umieść frytki w dużym garnku z 2 litrami zimnej wody, octem i solą (ok. ½ łyżeczki). Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, po czym natychmiast zmniejsz do minimum, aby woda delikatnie się gotowała (nie bulgotała!). Gotuj przez 10 minut, następnie ostrożnie wyławiaj łyżką cedzakową i przełóż na durszlak. Nie wylewaj ziemniaków z wodą bezpośrednio do durszlaka, bo frytki się rozpadną. Rozłóż frytki (w jednej warstwie) na dwóch tacach wyłożonych ściereczkami i pozostaw do wyschnięcia na 5 minut.
Do szerokiego garnka wlej olej. Pozostaw ok.6-7 cm od górnej krawędzi garnka, ponieważ gorący olej może pryskać. Użyj patelni z dobrze dopasowaną pokrywą, na wypadek, gdyby olej się zapalił. Rozgrzej olej do 200°C, podgrzewając na mocnym ogniu. Włóż pierwszą partię frytek do oleju za pomocą łyżki cedzakowej. Smaż ok. 1 minuty, mieszając ostrożnie kilka razy, po czym wyjmij na tacę za pomocą łyżki cedzakowej i usmaż partiami wszystkie frytki. Po pierwszym smażeniu frytki będą wiotkie i jasne. Odstaw je na 30 minut.
Następnie (ten sam olej) znów podgrzej do temperatury 200°C i ponownie usmaż frytki w ten sam sposób. Smaż je przez ok. 4 minuty, aby uzyskały złoty kolor i chrupkość. Pamiętaj, aby smażyć frytki partiami, w przeciwnym wypadku nasiąkną tłuszczem i będą nieapetyczne. Tym razem wyłóż je do dużej, metalowej miski, wyłożonej ręcznikiem papierowym, posyp solą lub przyprawami, wymieszaj i podawaj. Dzięki trzymaniu w misce, frytki zachowają ciepło przez dłuższy czas. Frytki idealne podawaj z keczupem, ulubionym sosem albo domowym burgerem. Sprawdzą się także w towarzystwie steków i pieczonych ryb.