Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy frytki z frytkownicy beztłuszczowej mogą być chrupiące i kruche? Oczywiście! Nie potrzebują żadnego oleju do głębokiego smażenia, dzięki czemu są nie tylko pyszne, ale też znacznie zdrowsze niż ich klasyczny odpowiednik. Wystarczą same ziemniaki i łyżka oliwy, by przyrządzić tę niesamowitą przekąskę lub dodatek do obiadu. Nie zapomnij też o ulubionych przyprawach, które wzbogacą smak dania. Jeśli preferujesz bardziej pikantne smaki, dodaj szczyptę chili. Ciekawie też będą smakować z cynamonem i cukrem – nieco bardziej na słodko. Testuj i znajdź swój własny przepis na ulubione frytki bez tłuszczu!
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 294
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 387
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 244
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 294
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 387
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 244
Składniki
Ziemniaki wyszoruj dokładnie lub obierz – zależy to od twoich preferencji. Pokrój je w słupki o równej grubości. Możesz użyć do tego mandoliny.
Dokładnie opłucz ziemniaki zimną wodą i odłóż na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar wilgoci. Frytki muszą być dokładnie osuszone przed smażeniem.
Frytki włóż do dużej miski, a następnie skrop oliwą i posyp wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszaj całość, by ziemniaki były równomiernie pokryte.
Przenieś frytki do kosza frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 190 st. Celsjusza i smaż je przez 10 minut. Przerzuć je między sobą i kontynuuj smażenie przez kolejne 6-10 minut, do momentu aż staną się złociste i chrupiące.
Frytki z frytkownicy beztłuszczowej podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło. Najlepiej smakują z ulubionym sosem, dipem lub keczupem.
Gotowych frytek nie przechowuj na później, bo stracą swoją chrupkość i smak. Lepiej przechowywać surowe ziemniaki, które można usmażyć w razie potrzeby, jeśli przyrządzona porcja okaże się zbyt mała.