Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fuczki to potrawa ukraińska, które w Bieszczadach dobrze są znane, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty przygotowywane, dobrze doprawione na tłuszczu wysmażone. Ja jednak je zmodyfikowałam i prawdziwków do ciasta, dodatkowo dodałam. Grzyby pierwsze z cebulką wysmażyłam, z dużą ilością przypraw i w bulionie je udusiłam. Kapusty do nich dodałam i z ciastem całość zmieszałam. Powiem TAK. smakowały rewelacyjnie, wyśmienicie, genialnie, a przygotowuje się je prosto, naprawdę banalnie. Od dawna babcia fuczki nam przygotowywała, ale grzybów nie dodawała, ja delikatnie przerobiłam i jesienny smak z nich wydobyłam.
Przepis na tradycyjne gołąbki z ziemniakami zainspirowany "Kuchennymi rewoluc...
Odsłon: 53332
Bardzo proste i pyszne placki z kapusty kiszonej pochodzące z kuchni bieszcza...
Odsłon: 9618
Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie - Hasselbacken, g...
Odsłon: 3595
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 315
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 3064
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 1391
Szybkie ,smaczne mięsko które praktycznie nie trzeba za dużo pilnować przy sm...
Odsłon: 315
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 3064
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 1391
Składniki
grzyby z kapustą: Oczyszczone grzyby i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebule. Następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy, często mieszając. Do bulionu (koncentratu drobiowego Krakus) dolewamy gorącej wody i zalewamy nim grzyby z cebulą. Dodajemy pieprzu, czosnku niedźwiedziego, chili, kminku (smak powinien być ostry, wyrazisty) i całość dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż cały bulion odparuje, grzyby wchłoną smak – NIE DODAJEMY SOLI! Odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i mieszamy z grzybami, pozostawiamy do przestygnięcia.
ciasto: Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki) doprawiamy solą do smaku. Ciasto odstawiamy na ok. 10 – 15 min, żeby uwolnić gluten. Dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki, z dwóch str. na złoty kolor (wielkości małych placków ziemniaczanych o średnicy ok. 6 cm). Fuczki przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem jogurtu greckiego, który można doprawić solą i pieprzem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Mielone z warzywami bez jajka i namoczonej bułki
Dania główne
Skrzydełka po chińsku:-)
Dania główne
Kotlet de volaille z farszem pieczarkowym
Dania główne
Tarta ziemniaczana ze szpinakiem
Mielone z warzywami bez jajka i namoczonej bułki
Dzien dobry zapraszam na pyszny obiadek. Nigdy mielone nie wyszły mi tak dobr...
Odsłon: 23
Skrzydełka po chińsku:-)
Szybki przepis na pyszne skrzydełka!
Odsłon: 85