Do góry

Dania główne Przepis na:

fuczki z twarogiem łososiowym

fuczki z twarogiem łososiowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2668

Dodano:

Odsłon: 1114

szybkie i pyszne placki z kiszoną kapustą. i do tego twaróg łososiowy z ogórkiem, koperkiem, olejem rzepakowym i prażoną dynią

Składniki

  • 100 g mąki z 3 ziaren
  • 50 g mąki żytniej razowej
  • jajo
  • 150 ml pełnotłustego mleka
  • 250 g kapusty kiszonej
  • garść koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 75 g łososia wędzonego
  • połowa niewielkiego ogórka szklarniowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • prażone pestki dyni
  • olej rzepakowy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
fuczki z twarogiem łososiowym

Przygotowanie

  1. Mąki przesiewam do dużej miski. Jajo rozkłócam z mlekiem, olejem, solą i pieprzem. Mieszam z mąką tak długo, aby masa była gładka i bez grudek. Kapustę opłukuję i odciskam dokładnie. Kroję dość drobno z koperkiem. Dodaję do ciasta. Mieszam do dokładnego połączenia.

  2. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju rzepakowego. Nakładam niewielką porcję ciasta /powinno wystarczyć na 4-5 placków/. Nie chcę, żeby placki były zbyt grube. Smażę, dolewając oleju według potrzeby.

  3. W międzyczasie przygotowuję pastę twarogową. Ser kruszę i mieszam z jogurtem, solą i pieprzem. Ogórka kroję na pół, łyżeczką usuwam miąższ z nasionami /ogórki zawsze dokładnie myję i nie obieram ze skórki/. Łódki ogórkowe przepoławiam i kroję na małe kawałki. Łączę z serem. Łososia szarpię widelcem i dodaję do pasty twarogowej. Wszystko dokładnie mieszam.

  4. Ciepłe placki układam na talerzu razem z pastą. Skrapiam delikatnie olejem rzepakowym. Dekoruję podprażonymi pestkami dyni i koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń