Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęś z jabłkami jest szczególnie popularnym daniem na zachodzie Europy, które serwuje się na święta Bożego Narodzenia. W Polsce znacznie częściej jadamy ją w listopadzie, kiedy też najłatwiej jest dostać ten rodzaj mięsa w naszych sklepach. Jeśli wykorzystasz nasz przepis, możesz być pewnym, że gęś będzie soczysta oraz aromatyczna i z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1435
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 340
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1693
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1435
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 340
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1693
Składniki
Przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w kostkę o boku 2,5 cm.
W garnku rozpuść masło i dodaj cebulę. Smaż ją przez ok. 4-5 minut do miękkości. Zdejmij garnek z ognia i dodaj jabłka oraz pokruszone bułki.
W średniej misce ubij jajka z miodem i mlekiem. Dodaj mieszaninę do garnka.
Dopraw całość przyprawami i wymieszaj wszystko do uzyskania konsystencji farszu.
Przygotuj gęś. Z gęsi wyjmij podroby i wytnij szyją. Odetnij nadmiar tłuszczu z okolic ogona. Umyj korpus mokrymi ręcznikami papierowymi, a następnie wytrzyj suchymi. Odetnij końcówki skrzydełek przy pierwszym stawie. Ostrym nożem przebij skórę w kilku miejscach, nie przebijając samego mięsa.
Wymieszaj w miseczce sól, pieprz, majeranek i tymianek. Natrzyj mieszanką gęś od zewnątrz i wewnątrz. Poluzuj delikatnie skórę na piersiach i natrzyj mięso pod skórą.
Gęś napełnij farszem. Wykałaczkami zamknij jamy od strony szyi i ogona.
Przygotuj sos. Marchewki, cebulę i selera naciowego pokrój w plasterki. Rozłóż je w naczyniu żaroodpornym.
Wlej mieszankę wina i dodaj wszystkie przyprawy. Podlej wodą.
Na warzywach połóż gęś, piersią do dołu, by tłuszcz skapywał swobodnie na dno.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 st. Celsjusza. Piecz gęś przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 18 minut na każde 500 g gotowego ptaka. Po około połowie całkowitego czasu pieczenia, gęś należy obrócić.
Gęś z jabłkami wyjmij z pieca i odstaw na ok. 15 minut.
W międzyczasie odlej przezroczysty i jasny tłuszcz z naczynia żaroodpornego. Pozostałe składniki przelej do garnuszka. Możesz je zblendować, by uzyskać gładką konsystencję sosu lub zagęścić mąką, pozostawiając całe warzywa.
Danie podawaj na ciepło, z dodatkiem kaszy.