Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne gnocchi w aromatycznym sosie pomidorowym, idealne na rodzinny obiad lub romantyczną kolację ;) Przepis na samo gnocchi możecie znaleźć też na moim profilu !
Garnek, blat, miska, patelnia
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 282
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11090
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3585
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1219
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4222
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 282
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11090
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3585
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1219
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4222
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić. Ugotować w osolonej wodzie (powinny być miękkie, ale nie rozpadać się). Ugotowane ziemniaki odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Ziemniaki zetrzeć lub ubić na gładką masę (jak puree). W misce wymieszać ziemniaki z jajkiem i solą. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto będzie klejące można dodać więcej mąki, ciasto powinno być elastyczne. Gdy składniki się połączą zacząć wyrabiać ciasto.
Blat oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Podzielić je na dwie części i z obu zrobić wałki. Kroić na małe kawałki (ok. 2 cm). Każdy kawałek delikatnie zagnieść widelcem w celu zrobienia dekoracyjnego wzoru.
Do garnka wlać wodę, delikatnie posolić i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wody wrzucić kluski. Po wypłynięciu gnocchi na wierzch odlać ok. 5 łyżek wody z garnka, a gnocchi odcedzić i odłożyć.
Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Zioła porwać. Na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek (ok. łyżkę), rozgrzać i dodać czosnek. Smażyć aż czosnek stanie się rumiany. Następnie dodać passatę. Podduszać wszystko przez kilka minut, po czym dodać sól i pieprz, wodę po gnocchi i zioła (te świeże jak i suszone). Dokładnie wymieszać. Gdy sos zgęstnieje dodać gnocchi, wymieszać i dusić chwilę na małym ogniu.
Danie można udekorować świeżą bazylią i/lub posypać parmezanem. Smacznego !!