Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 430

Dodano:

Odsłon: 9736

Kiedy chcę ci się gołąbków ale nie chcę ci się ich zawijać powstają golami bez kapusty:-P i tak właśnie powstały te, super szybko i jeszcze szybciej zniknęły! Zostawiam poniżej link do filmiku i zapraszam również na mojego Instagrama po więcej przepisów.

Składniki

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 65g ryżu
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • SOS POMIDOROWY:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 200ml bulionu warzywnego
  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek szczypiorku
  • maly pęczek kopru
  • 1 łyżeczka mąki +trochę wody
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki bez zawijania

Przygotowanie

  1. PULPETY
    Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek zmiażdż i posiekaj. W misie umieść mięso, ryż, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, jajko oraz przyprawy. Wyrób dłonią na masę. Uformuj 16 pulpecików (każdy ok 40g). Na rozgrzanym oleju obsmaż pulpeciki na złoty kolor z obu stron.

  2. SOS
    Papryki pokrój w drobną kostkę, natkę i bąki cebuli posiekaj. Do pulpetów dodaj pomidory z puszki, bulion i paprykę żółtą. Doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu ok 15-20 min. do odparowania części wody i sos lekko zgęstnieje. Mąkę połącz z zimną wodą i cienkim strumieniem wlej do sosu. Zagotuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie niewielką ilością cukru, jeśli sos będzie zbyt kwaśny. Dodaj natkę pietruszki oraz bąki cebuli.
    Pulpeciki można podać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem lub samym sosem.
    Smacznego ????

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń