Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki na kiszonej kapuście

Gołąbki na kiszonej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 220

Dodano:

Odsłon: 547

"Wszyscy chyba lubimy gołąbki, te myślę że też znajdą swoich zwolenników"

Składniki

  • Duża główka kapusty włoskiej 1 sztuka
  • słonina 60 g
  • Cebula biała 2 sztuki
  • czerwona papryka 2 sztuki
  • ugotowany ryż długoziarnisty 75 g
  • wywar 1/2 l
  • mięso mielone 500 g
  • jajko 2 sztuki
  • sól, pieprz
  • majeranek 1/4 łyżeczki
  • słodka papryka 1 łyżka
  • kiszona kapusta 400 g
  • smalec 1 łyżka
  • ketchup 2 łyzki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki na kiszonej kapuście

Przygotowanie

  1. Gotować dużą główkę kapusty przez 5 minut, Oderwać liście i ściąć na płasko ogonek liścia. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę, przyrumienić. Zalać wywarem (nie całym), wsypać ryż, dusić przez 15 minut.
    Paprykę opłukać, oczyścić z nasion i pokroić na małą kosteczkę. Zmieszać z mielonym mięsem, jajkiem, ryżem. Posolić, posypać pieprzem i przyprawić majerankiem oraz papryką.
    Nafaszerować ostygnięte liście kapusty, zwinąć je i zagiąć z obu stron.
    Roztopić smalec na małym ogniu. Położyć gołąbki na na kiszonej kapuście. Resztę wywaru rozmieszać z ketchupem i wlać do garnka.
    Zapiec i dusić w piekarniku do miękkości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elakrecichwost 07 maja 2017 Przepis identyczny i to samo zdjęcie prawdopodobnie znajdziecie na koncie użytkownika Elak_kr, jest to moje stare konto :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń