Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Daniem głównym 522. odcinka programu "Ewa Gotuje" były gołąbki w kiszonych liściach winogron, wzorowane na greckich dolmades. Do gołąbków podany został sos z brązowych pieczarek. Te grzyby różnią się od tych najbardziej znanych białych przede wszystkim mocniejszym kolorem, smakiem i aromatem. Przepis na kiszone liście winogron jest również dostępny na moim profilu.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29312
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2709
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 153
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18680
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 719
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29312
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2709
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 153
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18680
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 719
Składniki
Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno posiekać.
Do mięsa dodać pomidora, przecisnąć czosnek. Wybić jajko. Dorzucić pokrojoną miętę. Dodać usmażoną cebulę i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Farsz nałożyć na liście winogron i zwinąć gołąbki. Ułożyć w naczyniu o grubym dnie (wyścielonym liśćmi). Na wierzch też dać kilka liści. Zalać szklanką rosołu, przykryć i gotować przez godzinę na wolnym ogniu.
Podawać z sosem pieczarkowym: cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Wrzucić pokrojone pieczarki. Usmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Posolić. Przyprawić pieprzem. Zalać śmietaną. Wrzucić posiekany koperek. Wymieszać.