Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki w sosie pomidorowym

Przepis dnia 2017-10-05
Gołąbki w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3278

Dodano:

Odsłon: 13041

Proste i szybkie do zrobienia - golabki bez zawijania.

Składniki

  • mieso mielone mieszane 500 g
  • cebule 3 srednie, 2 zabki czosnku
  • pol szklanki ryzu
  • koncentrat pomidorowy maly
  • smietanka slodka kremowka
  • smalec gesi
  • Kucharek, pieprz, Maggi, ziola prowansalskie
  • 2 jajka
  • bulka tarta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gołąbki w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Pol szklanki ryzu gotujemy na sypko.
    Cebulki z czosnkiem drobno kroimy i smazymy na smalcu gesim.
    Mieso mielone mieszamy z wystudzonym ryzem, cebulka, dodajemy 2 jajka oraz przyprawy i wyrabiamy. Formujemy pulpety duze ok 6 cm,
    obtaczamy w bulce tartej i podsmazamy na patelni (3min. z kazdej strony).

    Golabki ukladamy w glebokiej formie do pieczenia i zalewamy sosem pomidorowym, przygotowanym z ok 1,5 litra bulionu warzywnego, ziol, Maggi, pieprzu , koncentratu pomidorowego i ok 150 ml smietanki.

    Golabki musza byc cale przykryte sosem.

    Calosc zapiekamy bez przykrycia w piekarniku 200°C ok 40 minut.
    1/3 sosu powinna odparowac.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 27 września 2017 Dodaję poszatkowanej kapustki(białą lub włoską )i bez bułki. Ale ta wersja również mi się podoba.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń