Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysl na danie mojej siostry, z moimi drobnymi zmianami- pysznosci :-) Skladniki mozna dowolnie modyfikowac, tzn. dodac wiecej miesa czy kaszy- tak, jak nam odpowiada.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 116
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 116
Składniki
Z kapusty delikatnie zdjac liscie, sprzarzyc je we wrzatku, by zmiekly. Odlozyc do wystygniecia i usunac twarde czesci. Mieso wlozyc do garnka, podlac odrobina wody, przyprawic i dusic na wolnym ogniu, az pusci sok. Dodac posiekana cebule, pokrojone w kostke pieczarki i przecier, dusic ok 10 min- az do odparowania soku z miesa i pieczarek. Odstawic do wystygniecia. Kasze podgotowac (ok 5 min), odcedzic i wystudzic.
2-3 liscie pokroic w paski, wylozyc nimi spod natluszczonego naczynia zaroodpornego. Kasze przelozyc do masy miesno- pieczarkowej, wymieszac. Nakladac po 2 lyzki farszu na kazdy lisc kapusty (ilosc nadzienia zalezy od wielkosci liscia) i zwijac w golabki. Ukladac ciasno w formie jeden przy drugim. Naczynie przykryc folia aluminowa, wlozyc do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i piec ok 30 minut- po tym czasie zdjac folie i przelac golabki sokiem pomidorowym- zapiec ok 10 minut (juz bez przykrywania) w temperaturze 150 stopni.