Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 5182
Dodano: 24.01.2013
Odsłon: 11498
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Z kapusty delikatnie zdjac liscie, sprzarzyc je we wrzatku, by zmiekly. Odlozyc do wystygniecia i usunac twarde czesci. Mieso wlozyc do garnka, podlac odrobina wody, przyprawic i dusic na wolnym ogniu, az pusci sok. Dodac posiekana cebule, pokrojone w kostke pieczarki i przecier, dusic ok 10 min- az do odparowania soku z miesa i pieczarek. Odstawic do wystygniecia. Kasze podgotowac (ok 5 min), odcedzic i wystudzic.
2-3 liscie pokroic w paski, wylozyc nimi spod natluszczonego naczynia zaroodpornego. Kasze przelozyc do masy miesno- pieczarkowej, wymieszac. Nakladac po 2 lyzki farszu na kazdy lisc kapusty (ilosc nadzienia zalezy od wielkosci liscia) i zwijac w golabki. Ukladac ciasno w formie jeden przy drugim. Naczynie przykryc folia aluminowa, wlozyc do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i piec ok 30 minut- po tym czasie zdjac folie i przelac golabki sokiem pomidorowym- zapiec ok 10 minut (juz bez przykrywania) w temperaturze 150 stopni.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 24 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Bardzo mi się podoba ten pomysł na gołąbki, jest inny i jednocześnie pełnowartościowy i pyszny. Oczywiście muszę spróbować i 5 .Pozdrawiam9 Kto głosował? | Odpowiedz

rosse 24 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Ode mnie również piątka za super przepis:)do ulubionych:)8 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 24 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
super ! faktycznie pyszności, w najbliższym czasie do wypróbowania :)))) i 5 ode mnie !8 Kto głosował? | Odpowiedz