Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Golonka
  • Dania główne
  • Przepis na

Golonka

01.10.2025 Odsłon: 4170
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
1-2 osoby
1-2 os.
smaker
smaker

Prawidłowo przygotowana golonka powinna mieć delikatne mięso wewnątrz i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Danie cieszy się popularnością w całej Europie, nie tylko w Polsce. Jest niezwykle lubiane w Niemczech, Czechach czy Słowacji. Choć wymaga długiego czasu obróbki, warto spróbować domowej golonki pieczonej w piwie. 

Jak wybrać golonkę? 

Najlepiej jest użyć kawałka pochodzącego z tylnej nogi świni. Zawiera znacznie więcej mięsa niż przednia. Jest też jednak większa i zawiera dużo skóry, tłuszczu, ścięgien i więzadeł. To wszystko oznacza, że potrzebuje bardzo długiego czasu obróbki cieplnej. Taka golonka waży nawet 1,5 kg, ale z powodu dużej zawartości kości, będzie odpowiednia jako danie dla dwóch osób. 

Czy trzeba peklować golonkę przed pieczeniem? 

Peklowanie mięsa nie jest konieczne do przygotowania idealnej golonki. Sam proces dość mocno zmieni smak dania – będzie ono bardziej intensywne w smaku, dość mocno słone. Tekstura mięsa będzie też bardziej zwarta i sprężysta. By przygotować taki roztwór do peklowania, połącz wodę z solą peklującą w stosunku 10:1. Możesz dodać także liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, kolorowy pieprz, dzięki czemu golonka będzie bardziej aromatyczna. Mięso namaczaj przez kilka dni, codziennie je obracając. 

Idealne przyprawy do golonki 

Ten przepis na golonkę jest najprostszy z możliwych i zawiera tylko podstawowe przyprawy, które pozwolą podkręcić smak mięsa. Warto jednak poeksperymentować, dodając ulubione zioła: tymianek, więcej rozmarynu, bazylię czy oregano.  

Jak ugotować golonkę, by była miękka? 

Kluczowe jest bardzo powolne poddawanie niezbyt wysokiej temperaturze. Istnieją dwie metody – samo pieczenie lub pieczenie połączone z gotowaniem. Drugie rozwiązanie znacznie skraca czas przygotowania, nawet o połowę. 

Golonkę warto upiec w ciemnym piwie, by wyciągnąć z niej najlepszy smak. Ciekawym rozwiązaniem jest też użycie czerwonego wina. Jeśli jednak nie chcesz używać napojów alkoholowych, użyj samego bulionu z wcześniejszego gotowania. 

Miękkie wnętrze i chrupiąca skórka są cechami charakterystycznymi golonki. Chcąc dodać chrupkości i pięknego wyglądu, możesz na ostatnie 15 minut pieczenia posmarować skórkę mieszanką miodu i sosu sojowego w proporcjach 1:1.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 672

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170502

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 817

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10860

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3497

do 30 min 30 min
24
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2572

do 60 min 60 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 672

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170502

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 817

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10860

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3497

do 30 min 30 min
24
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2572

do 60 min 60 min
11
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Golonka
Autor:
smaker
do 60 min
1-2 osoby

Składniki

  • 1 duża golonka tylna
  • 3 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
1

W dużym garnku zagotuj wodę z pokrojoną w piórka jedną cebulą, 2 łyżkami soli, 1 łyżką kminku, 1 łyżką ziaren czarnego pieprzu, 5 ziarenkami ziela angielskiego i 4 liśćmi laurowymi.

2

Włóż do środka golonkę i gotuj ją na małym ogniu przez 60-90 minut, w zależności od wielkości kawałka mięsa. Jeśli jest ona zbyt duża, by w całości była przykryta wodą, w trakcie gotowania obróć ją kilka razy.

3

Jeśli chcesz, możesz pominąć gotowanie golonki i przyrządzić ją tylko pieczoną. W takim przypadku przejdź od razu do poniższego punktu, ale zwiększ czas pieczenia do 3-3,5 godziny lub nawet więcej, jeśli mięso nie będzie wystarczająco miękkie. Użyj bulionu wołowego i obracaj golonkę co godzinę.

4

Gdy mięso będzie już stosunkowo miękkie, przełóż je do głębokiego naczynia żaroodpornego. Ostrym nożem natnij skórkę w wielu miejscach. Bulion z gotowania odłóż na bok.

5

W osobnej miseczce wymieszaj: oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę mielonego czarnego pieprzu i 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Posmaruj mieszanką golonkę ze wszystkich stron, szczególnie w okolicach nacięć. Odstaw ją na 2-3 godziny.

6

Pozostałe cebule i ząbki czosnku drobno posiekaj i włóż do mięsa w naczyniu. Dolej piwo oraz 2 chochelki bulionu z gotowania golonki. Włóż też rozmaryn.

7

Wstaw golonkę do piekarnika nagrzanego do 150 st. Celsjusza na ok. 2 godziny lub do miękkości. Polewaj mięso sosem z naczynia żaroodpornego co każde 30 minut. Po pierwszej godzinie obróć golonkę, by równomiernie się upiekła.

8

Na ostatnie 30 minut pieczenia, obróć golonkę skórką do góry i zwiększ temperaturę piekarnika do 250 st. Celsjusza. Gdy stanie się zarumieniona i brązowa, wyjmij mięso.

9

Golonkę podawaj z pieczywem, chrzanem i musztardą, najlepiej z dodatkiem piklowanych warzyw.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki