Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonkę zawsze zamawiam w karczmie jak jestem na urlopie w górach. Tak mam w zwyczaju :) Jedak od czasu do czasu przyrządzam ją też w domu. Wybieram zawsze golonki z tylnej części świnki. Są bardzo smaczne i mają dużo chudego mięsa, chociaż po upieczeniu skóra polana piwem jest rewelacyjna w smaku! Taką jedną golonką jak ja przyrządziłam najadły się do syta dwie osoby. Ważyła ok. 1 kilograma. Oczywiście jeśli potrzeba więcej golonek to proszę zwiększyć ilość składników.
Własnej roboty kapustka w lekkiej zasmażce,bardzo polecam:)
Odsłon: 58867
Usmażone paluszki rybne podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 111
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 156
Usmażone paluszki rybne podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 111
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 156
Składniki
Golonkę opaliłam z wystających włosków nad palnikiem. Umyłam. Wsadziłam do garnka, dodałam warzywa, liście i ziele angielskie i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie. Gotowałam do miękkości golonki na średnim ogniu. W tym czasie nastawiłam kapustę.
Kapustę przelałam delikatnie wodą i posiekałam odrobinę. Na patelni roztopiłam pokrojoną w kostkę słoninkę i zrumieniłam na niej pokrojoną cebulę. Na to wyłożyłam kapustę, dodałam liść i ziele. Przykryłam pokrywką i dusiłam do miękkości. W razie potrzeby podlewałam wodą. Pod koniec kiedy kapusta była już miękka przyprawiłam ją solą, pieprzem i kminkiem. Kapusta w konsystencji delikatnie rozsypywała się. Woda z kapusty ma odparować przed końcem gotowania.
Kiedy golonka już się ugotowała wyciągnęłam ją z wywaru i przełożyłam na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Posypałam odrobinę przyprawą do golonki i piekłam w 180 stopniach pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po tym czasie zdjęłam całkiem pokrywkę i polałam golonkę piwem. Piekłam już bez przykrycia ok 20 minut do zarumienienia się. Dodatek piwa sprawił, że skórka nabrała pięknego złoto brązowego koloru i stała się chrupka, oczywiście wpłynęło również na smak :) Jak już golonka pięknie się zarumieniła wyciągnęłam ją z piekarnika i podawałam z kapustą zasmażaną, musztardą i chrzanem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Potrawka z grilla w dwóch odsłonach
Dania główne
Kurczak pieczony w majonezie
Dania główne
Wątróbka w sosie śmietanowym
Dania główne
Kotlety z cukinii
Potrawka z grilla w dwóch odsłonach
Lato to czas przyrządzania potraw na świeżym powietrzu. Idealnie sprawdza się...
Odsłon: 38
Kurczak pieczony w majonezie
Chciałbym wam zaprezentować niecodzienny sposób na wykorzystanie majonezu. Pr...
Odsłon: 73