Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka z kapustą zasmażaną

Golonka z kapustą zasmażaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 1866

Dodano:

Odsłon: 5531

Golonkę zawsze zamawiam w karczmie jak jestem na urlopie w górach. Tak mam w zwyczaju :) Jedak od czasu do czasu przyrządzam ją też w domu. Wybieram zawsze golonki z tylnej części świnki. Są bardzo smaczne i mają dużo chudego mięsa, chociaż po upieczeniu skóra polana piwem jest rewelacyjna w smaku! Taką jedną golonką jak ja przyrządziłam najadły się do syta dwie osoby. Ważyła ok. 1 kilograma. Oczywiście jeśli potrzeba więcej golonek to proszę zwiększyć ilość składników.

Składniki

  • 1 golonka wieprzowa tylna
  • 2 spore marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Do pieczenia:
  • 1 szklanka piwa
  • przyprawa do golonki
  • Na kapustę zasmażaną:
  • ok. 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • kminek w ziarnach bądź mielony
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu bądź kawałek słoniny
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Golonkę opaliłam z wystających włosków nad palnikiem. Umyłam.

    Wsadziłam do garnka, dodałam warzywa, liście i ziele angielskie i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie. Gotowałam do miękkości golonki na średnim ogniu.

    W tym czasie nastawiłam kapustę.

  2. Kapustę przelałam delikatnie wodą i posiekałam odrobinę.

    Na patelni roztopiłam pokrojoną w kostkę słoninkę i zrumieniłam na niej pokrojoną cebulę. Na to wyłożyłam kapustę, dodałam liść i ziele. Przykryłam pokrywką i dusiłam do miękkości. W razie potrzeby podlewałam wodą.
    Pod koniec kiedy kapusta była już miękka przyprawiłam ją solą, pieprzem i kminkiem. Kapusta w konsystencji delikatnie rozsypywała się. Woda z kapusty ma odparować przed końcem gotowania.

  3. Kiedy golonka już się ugotowała wyciągnęłam ją z wywaru i przełożyłam na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Posypałam odrobinę przyprawą do golonki i piekłam w 180 stopniach pod przykryciem przez ok. 30 minut.
    Po tym czasie zdjęłam całkiem pokrywkę i polałam golonkę piwem. Piekłam już bez przykrycia ok 20 minut do zarumienienia się. Dodatek piwa sprawił, że skórka nabrała pięknego złoto brązowego koloru i stała się chrupka, oczywiście wpłynęło również na smak :)
    Jak już golonka pięknie się zarumieniła wyciągnęłam ją z piekarnika i podawałam z kapustą zasmażaną, musztardą i chrzanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń