Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonki na kapuście z kociołka

Golonki na kapuście z kociołka

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1154

Dodano:

Odsłon: 3862

Miłośnicy tradycyjnych duszonek powinni być zadowoleni. W 399 odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz zaprezentowała przepis na delikatne, rozpływające się w ustach mięso. W sam raz na sycący, jesienny obiad.

Składniki

  • 4 golonki indycze
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • 300 g surowego boczku ze skórą
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • 500 ml piwa ciemnego
  • liście kapusty do wyłożenia kociołka
  • smalec gęsi lub masło klarowane do natłuszczenia
  • pieczywo do podania
  • kiszone pomidory do podania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Golonki na kapuście z kociołka

Przygotowanie

  1. Golonki naciąć na krzyż, oprószyć solą i pieprzem. Przyprawić tymiankiem i odstawić na chwilę.

  2. Kociołek wysmarować smalcem lub masłem. Na dnie ułożyć skórę z boczku, cały garczek wyścielić liśćmi kapusty.

  3. Do środka włożyć garść kiszonej kapusty. Na kapustę dać garść pokrojonej cebuli, na cebulę pokrojoną w plastry marchewkę, na marchewkę garść pokrojonego w kostkę boczku. Włożyć golonki. Wsypać marchewkę, cebulę i boczek. Przykryć liśćmi kapusty. Zalać piwem. Przykryć, zakręcić i wstawić do ogniska.

  4. Piec przez 2 ½ - 3 godziny.
    Podawać z pieczywem (świetnie smakuje z wytrawnym cwibakiem) i kiszonymi pomidorami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń