Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miłośnicy tradycyjnych duszonek powinni być zadowoleni. W 399 odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz zaprezentowała przepis na delikatne, rozpływające się w ustach mięso. W sam raz na sycący, jesienny obiad.
Polecam.
Odsłon: 308
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 304
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 211
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 132
Polecam.
Odsłon: 308
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 304
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 211
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 132
Składniki
Golonki naciąć na krzyż, oprószyć solą i pieprzem. Przyprawić tymiankiem i odstawić na chwilę.
Kociołek wysmarować smalcem lub masłem. Na dnie ułożyć skórę z boczku, cały garczek wyścielić liśćmi kapusty.
Do środka włożyć garść kiszonej kapusty. Na kapustę dać garść pokrojonej cebuli, na cebulę pokrojoną w plastry marchewkę, na marchewkę garść pokrojonego w kostkę boczku. Włożyć golonki. Wsypać marchewkę, cebulę i boczek. Przykryć liśćmi kapusty. Zalać piwem. Przykryć, zakręcić i wstawić do ogniska.
Piec przez 2 ½ - 3 godziny. Podawać z pieczywem (świetnie smakuje z wytrawnym cwibakiem) i kiszonymi pomidorami.