Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i aromatycznych przypraw. Mięso gotowane w soczystym sosie to połączenie smaków, które przeniosą cię na słoneczne wyspy, idealne na rodzinny obiad. Sprawdź nasz przepis!
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15509
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15509
Składniki
Wybranego ananasa pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka umyj, obierz z błonek i pokrój na większe kawałki. Obierz cebulę i pokrój w piórka, a następnie smaż na złoto na oleju. Zrób to w garnku, bowiem później łatwiej będzie dodawać pozostałe składniki.
Gdy cebula uzyska złoty kolor, dodaj kurczaka, posiekaną papryczkę chili. Dodaj również ananasa i wlej cały sok z puszki i około pół szklanki wody. Jeśli zdecydujesz się użyć świeżego ananasa, dolej całą szklankę wody.
Zawartość garnka duś na wolnym ogniu przez następne 5 minut. W międzyczasie przekrój dużą paprykę i usuń gniazdo nasienne. Paprykę pokrój na drobne kawałki. Dołóż do cebuli, kurczaka i ananasa. Następnie dolej mleko kokosowe lub śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gulasz z ananasem i kurczakiem możesz podać z ryżem lub kaszą jęczmienną. Przed podaniem posyp posiekaną na drobno natką pietruszki.