Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć ten gulasz z chorizo jest inspirowany kuchnią hiszpańską i portugalską, bez problemu wykonasz go przy użyciu warzyw z ogrodu i kilku produktów ze sklepu mięsnego. Danie wychodzi pikantne, esencjonalne i pożywne, głównie za sprawą szynki wieprzowej, czerwonej fasoli, przypraw i ostrego chorizo. Nie masz chorizo? Wrzuć do gulaszu kilka pikantnych kabanosów lub salami. Potrawę podawaj samodzielnie, z pszenną bułką, świeżym chlebem lub chrupiącą bagietką.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3422
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 512
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3141
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2246
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3422
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 512
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3141
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2246
Składniki
Pracę zacznij od opłukania wieprzowiny i pokrojenia jej w grube kawałki. Następnie oprósz ją solą i czarnym pieprzem, po czym obtocz w mące. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane lub olej i obsmaż mięso z każdej strony, by było rumiane. Smaż szynkę partiami, aby wygodnie było ją obracać w garnku. Obsmażone mięso przełóż na talerz. W tym samym garnku dołóż porcję tłuszczu i przesmaż obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Następnie dołóż obrane i pokrojone w plasterki marchewki, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy warzywa zaczną ładnie pachnieć, dorzuć pokrojone w plasterki chorizo.
Po kilku minutach wlej do garnka pomidory z puszki (możesz użyć świeżych, lecz bez skórki) oraz bulion, dorzuć liść laurowy, dodaj koncentrat pomidorowy i suszone zioła. W zależności od tego, czy gulasz ma być gęstszy, czy przypominać zupę – dolej odpowiednią ilość bulionu. Zagotuj zawartość garnka, dodaj podsmażoną wcześniej wieprzowinę, opłukaną czerwoną fasolę z puszki oraz drobno posiekaną białą kapustę. Gotuj gulasz do miękkości warzyw, a na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i cukrem. Danie podawaj gorące z kromką świeżego pieczywa. Gulasz smakuje świetnie na drugi dzień, odgrzewany ponownie, gdy smaki się dokładnie połączą.