Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z fasoli to danie pochodzące z kuchni tureckiej. Danie jest niezwykle aromatyczne, pełne warzyw i smaku. Stanie się z pewnością Twoim ulubionym daniem wegetariańskim.
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7950
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 77
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 1018
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7950
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 77
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 1018
Składniki
Fasolę zalej co najmniej 3-krotną objętością wody. Namaczaj ją przez całą noc. Następnego dnia odcedź fasolę i przepłucz ją świeżą wodą.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę także obierz i pokrój w plasterki, a następnie w ćwiartki. Seler posiekaj.
W dużym i głębokim rondlu rozgrzej niewielką ilość oliwy. Dodaj cebulę i zmiękcz ją przez kilka minut. Przełóż do garnka także marchewkę i seler. Smaż warzywa przez kilka minut.
Dodaj fasolę, pomidory i liść laurowy. Wymieszaj i zalej całość wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj danie na wolnym ogniu przez ok. 30 minut bez przykrycia.
W osobnym garnuszku rozpuść masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, pastę paprykową i cukier. Smaż wszystko przez kilka minut, a następnie wlej jedną chochelkę wody z gotowania fasoli i wymieszaj. Przelej zawartość garnka z powrotem do fasoli. Dodaj także sok z cytryny i przyprawy.
Danie gotuj jeszcze przez 5-10 minut. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na kolejne 10 minut. Gulasz z fasoli podawaj na ciepło, posypany siekaną natką pietruszki.