Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z karkówki

Przepis dnia 2021-05-10
Gulasz z karkówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 4583

Dodano:

Odsłon: 15167

Mięciutkie, rozpływające się w ustach, delikatne kawałki karkówki w aromatycznym, niesamowicie czerwonym sosie paprykowym z warzywami to fantastyczny dodatek do placków ziemniaczanych, doskonały z kaszą gryczaną albo z makaronem. Gulasz jest cudownie przyprawiony, ma zrównoważony smak i piękny czerwony kolor.

Składniki

  • ok. 500g karkówki wieprzowej pokrojonej w 2cm kawałki
  • mielony czosnek, sól, pieprz, mielona czerwona papryka
  • mąka pszenna
  • 1 niewielka cebula, posiekana
  • 1 czerwona papryka, drobno posiekana
  • 1 jabłko obrane i drobno posiekane
  • 1 niewielka marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • biała część pora, posiekana
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • rosół lub woda, w ilości takiej, aby tylko przykryć mięso
  • 1/2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • posiekany koperek albo natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z karkówki

Przygotowanie

  1. Kawałki karkówki wymieszać z mieloną, czerwoną papryką, mielonym czosnkiem, solą, pierzem, a następnie obtoczyć przed smażeniem w mące pszennej

  2. Obtoczone w mące i przyprawach kawałki karkówki obsmażyć w szerokim rondlu porcjami, na silnym ogniu, na rumiano - odłożyć.

  3. Na tym samym tłuszczu poddusić wszystkie warzywa: cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę, pora, dodać jabłko i kminek.
    Następnie włożyć podsmażone mięso, wlać tyle rosołu lub wody, aby tylko przykryć mięso. Przykryć rondel i dusić na małym ogniu do czasu, aż karkówka będzie całkowicie miękka, a sos zgęstnieje. Od czasu do czasu pomieszać.
    Na końcu dodać musztardę oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki albo koperkiem.

    Mam nadzieję że gulasz, jeżeli go wypróbujecie, będzie Wam smakował. Korzystajcie z przepisu i koniecznie ulepszajcie :)

    Miłego dotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń