Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krasnala Hałabałę kochają wszystkie dzieci – postać uczy dzieci dobrych nawyków i zachowań, dzieląc się swoimi przygodami. W kwestiach żywieniowych najmłodsi są jednak nieprzejednani, a każdy rodzic wie, że pełny posiłek powinien składać się z mięsa, ziemniaków i warzyw. A gdyby można było wszystkie te składniki połączyć w jedno, tworząc coś wyjątkowego? Hałabałki właśnie takie są.
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 324
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 414
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 227
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 360
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 393
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 324
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 414
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 227
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 360
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 393
Składniki
Przygotuj nadzienie. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 15 minut aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Dodaj wszystkie przyprawy oraz łyżkę mleka i rozgnieć je na gładkie puree. Ostudź.
Przygotuj masę mięsną. Cebulę bardzo drobno posiekaj, a najlepiej zblenduj ją na masę cebulową.
Do miski włóż mięso, cebulę, odciśniętą z mleka bułkę, jajko i przyprawy. Wymieszaj masę rękoma do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotuj kotlety hałabałki. Weź puree o objętości orzecha włoskiego i rozpłaszcz je w dłoni na placek. Do środka włóż plasterek marchewki i całość dobrze zlep.
Następnie weź mięso mielone o objętości 2-3 orzechów włoskich i rozpłaszcz je w dłoni na placek. Do środka włóż uformowany wcześniej kotlet ziemniaczany. Zlep dobrze ze wszystkich stron. Odłóż.
Na płaski talerz wysyp bułkę tartą. Panieruj hałabałki z każdej strony.
Smaż kotleciki na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, do zezłocenia. Odkładaj je na papierowe ręczniki.
Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.