Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smacznego i wyrazistego indyka w niezwykle aromatycznym sosie curry z pomidorami. Całość dopełnia delikatny smak ryżu jaśminowego oraz intensywna nuta świeżego rozmarynu. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, ale smakiem doskonale przenosi nas w świat orientu.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29331
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3049
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 163
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18721
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 742
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29331
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3049
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 163
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18721
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 742
Składniki
Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z indyka kroimy w kostkę, oprószamy ją delikatnie solą i nacieramy około 1,5 łyżeczki curry.
Tak przygotowane kawałki indyka podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, tylko na tyle aby mięso delikatnie się ścięło.
Następnie przygotowujemy sos: Pomidory krojone przekładamy do naczynia, dodajemy do nich 2 ząbki czosnku oraz przyprawy: 2,5 łyżeczki curry, cukier brzozowy, cynamon, imbir, słodką i ostrą paprykę oraz sól. Zawartość naczynia miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę, którą zalewamy podsmażone delikatnie kawałki indyka. Całość zagotowujemy, przykrywamy i dusimy około 5 - 6 minut.
W czasie przygotowywania indyka, gotujemy ryż jaśminowy, który wcześniej przez 0,5 godziny moczony był w zimnej wodzie, aby uzyskać delikatne i długie ziarna. Indyka w sosie curry z pomidorami podajemy ze świeżym rozmarynem oraz ryżem jaśminowym posypanym płatkami chili. Życzę smacznego! :)