Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki obiad z domowymi frytkami
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Kalafior obierz z zielonych liści , opłucz , podziel na małe różyczki . Włóż do garnka , zalej zimną wodą , wsyp łyżeczkę soli i cukru . Ugotuj do miękkości .
Ziemniaki obierz , opłucz ,pokrój w słupki . Usmaż na jasno złoty kolor na głębokim tłuszczu lub upiecz w piekarniku . Jeśli będziesz piec w piekarniku to na papierze do pieczenia rozłóż pocięte w słupki ziemniaki i skrop je oliwą , tem. piekarnia 180 st.C . Jeśli usmażysz frytki na głębokim tłuszczu to po smarzeniu wysyp frytki do miseczki wyłożonej jednorazowymi ręcznikami kuchennymi aby odsączyć z nich tłuszcz .
Na małej patelni rozpuść masło , kiedy będzie gorące wsyp 2 łyżki bułki tartej , chwilę smaż ciągle mieszając aby bułka tarta się nie spaliła tylko lekko zrumieniła .
Na drugiej patelni rozgrzej tłuszcz , wbij jajko usmaż je tak aby żółtko było płynne
Na talerz wyłóż frytki , kalafiora , którego polej tartą bułką oraz sadzone jajko . Frytki posól , jajko posól i popieprz .