Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś natknąłem się, nie pomnę gdzie, na artykuł Ewy Wachowicz, w którym opisywała pomysł swojej przyjaciółki. Był to znakomity przepis na to, jak zachęcić dzieci do zjedzenia ryby. Bo o tym, że ryby są zdrowe i warto je jeść, nikogo chyba przekonywać nie trzeba... Spisywałem go „na kolanie”, trochę dodałem od siebie ale najważniejsze, że to działa. I to nie tylko w przypadku dzieci… Naprawdę polecam…
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 733
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11170
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3961
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1372
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 733
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11170
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3961
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1372
Składniki
Filety rybne rozmrażamy, osuszamy na ręczniku papierowym, dzielimy na mniejsze kawałki i lekko solimy.
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy rózgą, dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Nadal mieszamy rózgą aż do uzyskania gładkiego ciasta. Równie dobrze można to zrobić w klasycznym cieście naleśnikowym. Kawałki ryby moczymy w cieście i smażymy na gorącym oleju – z obu stron na złoty kolor.
Przygotowujemy sos. Na głęboką patelnię wlewamy olej, sok z ananasa, marchewkę startą na grubych oczkach oraz posiekany w drobne plasterki seler naciowy. Tak naprawdę w tym momencie możemy dodać jeszcze inne ulubione warzywa. Dusimy na małym ogniu.
W czasie gdy na patelni duszą się nasze warzywa, kroimy w kostkę marynowaną paprykę oraz ananasa. Czosnek obieramy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy paprykę oraz ananasa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Gdy wszystkie składniki zmiękną, wlewamy ocet winny oraz sos sojowy a następnie wsypujemy cukier i curry. Delikatnie mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i dodajemy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (ale al dente czyli 2 minuty krócej). Możemy do garnka, w którym gotujemy ryż dodać trzy łyżeczki curry – ryż też będzie inaczej wyglądał i smakował…
Do sosu dodajemy usmażoną rybę i podgrzewamy. Na talerze wysypujemy odsączony ryż i wykładamy rybę na ciepło wraz z przygotowanym sosem… Smacznego !!!