Smaker
Dodaj przepis
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Jak usmażyć perfekcyjny stek – poradnik
  • Dania główne
  • Przepis na
Odsłon: 16721 16.10.2015

Jak usmażyć perfekcyjny stek – poradnik

do 30 min
30 min
1-2 osoby
1-2 os.
lapsmak
lapsmak

ło które danie jest w stanie zdeklasować dobrze zrobionego i podanego soczystego steka wołowego. Bardzo popularny w krajach anglosaskich, podawany na wiele różnych sposobów, u nas nadal uznawany za danie dość wykwintne. Na przekór obiegowej opinii postaram sie udowodnić ,że jest dość prosty do przygotowania we własnej kuchni.W tym wydaniu jest to wersja podstawowa i dosyć prosta w przygotowaniu. Gwarantuję, że jeśli raz zasmakujecie w dobrych stekach zawsze do nich powrócicie. Z pozoru proste w przygotowaniu jednak wymagają sporo wprawy w smażeniu lecz tego nie nauczą Was ani świetne blogi ani najlepsze książki kucharskie. Praktyka i jeszcze raz praktyka doprowadzi was do punktu kiedy to znajdziecie swój perfekcyjnie przygotowany stek.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

1

Wyjmujemy nasze steki z lodówki i odkladamy na bok tak aby osiągneły temperature pokojową unikniemy w ten sposób szoku termicznego i zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. W międzyczasie przygotowujemy marynate wlewając do głebokiego talerza lub miseczki białe wino, ocet balsamiczny oraz sos sojowy .Mieszamy wszystko razem i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz świeży rozmaryn( ja używam samych igiełek wyrzucajac łodygi). Następnie posypujemy nasze steki kruszonym pieprzem z obu stron i bardzo delikatnie wklepujemy dłonią pieprz w mięso. Mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy mięso na patelni grillowej. Jeśli solisz stek na patelni, solisz mięso, ale również inne składniki, i wówczas, gdy robisz sos, może on być za słony. Wkladamy tak przygotowane steki do marynaty na około 15 minut, bardzo ważne jest aby nie marynować ich zbyt długo ponieważ całkowicie przejdą smakiem marynaty oraz zrobią się mniej soczyste. Nagrzewamy mocno patelnie grillową( minimalna temperatura to 150C) z odrobiną oliwy z oliwek ( warto rozprowadzić ją po powierzchni patelni pędzelkiem ponieważ tłuszcz dobrze przewodzi ciepło, a co najważniejsze – mięso nie będzie przyklejać się do powierzchni naczynia) i wkladamy nasze steki. Po położeniu steków na patelni nie wolno ich obracać ani ruszać nimi. Pozwólmy aby powierzchnia mięsa zbrązowiała, tworząc lekka skorupkę. Będzie chronić ona wnętrze steka i zatrzyma sok oraz aromat wewnątrz mięsa. Oto cała tajemnica doskonałego steka. Do odwracania mięsa używamy szczypców lub łopatki w żadnym wypadku nie nakłuwajmy go widelcem. Jeśli to zrobimy , sok wypłynie, a mięso – niestety, straci i smak, i aromat. Nigdy też nie kroimy mięsa, żeby zobaczyć, czy już jest dobrze wysmażone. Po prostu dotknij: im bardziej twarde, tym bardziej wysmażone.Ważna zasada, po usmażeniu steków odstawiamy je na chwilę. W momencie przekrojenia steka zaraz po usmażeniu krew wypłynie, a środek nie będzie miał dobrej tekstury, a co za tym idzie, mięso nie będzie tak miękkie, jak powinno być. Odstawienie mięsa będzie umożliwiało równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku mięsa. Dzięki temu rozluźniają się włókna, mięso zachowuje równy kolor, jest miękkie i delikatne .Przed podaniem nakladamy na steka odrobinę masła.

W żadnym wypadku nie przykrywamy stekow w trakcie smażenia!!!( bo zrobimy bitki wolowe nie steki).

Nie nakłuwamy ani nie nacinamy żeby sprawdzić stan wysmażenia!! ( bo nam soki odejda w sina dal a stek stanie sie podeszwa)

2

Stopnie i czas wysmażenia steków
(Przy założeniu , że nasz stek ma około 2cm wysokości jak na zdjęciach zamieszczonych w opisie)
Blue–(stek bardzo krwisty) – stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe ( smażymy po 30 sekund z obu stron).
Rare- (stek krwisty) – słabo wysmażony– mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka.
Medium rare- (stek średnio krwisty)-mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwony, powierzchnia delikatnie brunatnieje.(Czas smażenia około 1,5 minuty z każdej strony)
Medium–(stek średnio wysmażony) powierzchnia jest już wysmażona ale miso w srodku jędrne , po przekrojeniu na telerzu pominnien mieć idaca przez środek delikatna krwista kreskę.( Czas smazenia okolo 2,5 minuty z kazdej strony)
Medium Well–(stek dobrze wysmażony)pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny.(Czas smazenia 3,5 min z kazdej strony)
Well Done -(stek mocno wysmażony) . (Czas smażenia okolo 4,5 min z obu stron)

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Polecane przepisy

jak przygotowac stek wolowy w piekarniku

Nemezja
Nemezja
Dania główne

Stek wołowy New York z rozmarynem

Dania główne Stek wołowy New York z rozmarynem

Stek z rostbefu zawiera niezbyt duży pasek tłuszczyku, który podczas smażenia...

  • Amerykańska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rozmaryn

Odsłon: 9855

do 15 min 15 min
24
maciejmozejko
maciejmozejko
Dania główne

Stek idealny

Dania główne Stek idealny

Wszystko co musisz wiedzieć, aby przygotować stek idealny.

  • Amerykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mięso
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 7475

do 60 min 60 min
26

Przepis dnia

agafia
agafia
Dania główne

Perfekcyjny stek

Dania główne Perfekcyjny stek

miękkie, soczyste mięso, różowe w środku, pełne smaku - po prostu perfekcyjny...

  • Amerykańska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Rozmaryn

Odsłon: 7053

do 15 min 15 min
9

jak usmażyć karkówkę Zeby bylA MIEKKA na patelni

kuchmariola63
kuchmariola63
Dania główne

Prażonki z patelni.

Dania główne Prażonki z patelni.

Polecam prażonki usmażone na patelni, też są bardzo smaczne i proste w przygo...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Buraki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 1808

do 60 min 60 min
3
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Frytki z patelni

Dodatki Frytki z patelni

Najprostsze i z małą ilością tłuszczu, frytek nie trzeba topić w garnku z ole...

  • Amerykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Przyprawy

Odsłon: 678

do 15 min 15 min
19
Punnet
Punnet
Dodatki

Pieczarki z patelni

Dodatki Pieczarki z patelni

Pieczarki królują na naszych stołach od lat , Dzisiaj prosty przepis na piecz...

  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki

Odsłon: 1564

do 30 min 30 min
3

jak zrobic stek wolowy na grillu elektrycznym

GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dania główne

Grillowany stek wołowy

Dania główne Grillowany stek wołowy

Podana przez nas propozycja idealnie nada się też w nadchodzącym sezonie gril...

  • Amerykańska
  • Mięso
  • Wołowina
  • Przyprawy

Odsłon: 5213

do 60 min 60 min
63
maciejmozejko
maciejmozejko
Dania główne

Stek idealny

Dania główne Stek idealny

Wszystko co musisz wiedzieć, aby przygotować stek idealny.

  • Amerykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mięso
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 7475

do 60 min 60 min
26
mdimension
mdimension
Dania główne

Stek z udźca wołowego z sałatką

Dania główne Stek z udźca wołowego z sałatką

Stek z udźca wołowego z sałatką

  • Amerykańska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 567

do 15 min 15 min
6

stek

agnieszkacrow
agnieszkacrow
Dania główne

Idealny stek z leśnymi grzybami

Dania główne Idealny stek z leśnymi grzybami

To bardzo proste danie, które zadowoli każdego mężczyznę :) Jakie mięso powin...

  • Amerykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Prawdziwki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 4168

do 60 min 60 min
7
mojedomowe
mojedomowe
Dania główne

Steki z pstrąga

Dania główne Steki z pstrąga

Pyszny soczysty stek.

  • Amerykańska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 804

do 30 min 30 min
3

Przepis dnia

agafia
agafia
Dania główne

stek z pieczarkami

Dania główne stek z pieczarkami

Stek wołowy z pieczarkami w śmietanie, z czosnkiem i parmezanem

  • Amerykańska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wołowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta

Odsłon: 2695

do 30 min 30 min
13

jak usmażyć dobrze filet z indyka

danutast1
danutast1
Dania główne

Indyk z warzywami.

Dania główne Indyk z warzywami.

Mięso z indyka jest najmniej kaloryczne i zdrowe, dlatego często "gości" w mo...

  • Impreza
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Rolady

Odsłon: 1839

> 60 min >60 min
8
ErJot
ErJot
Dania główne

Indyk w warzywach z kaszą

Dania główne Indyk w warzywach z kaszą

Filet z indyka duszony w bulionie z jesiennymi warzywami i podany z kaszą gry...

  • Buliony
  • Kasze
  • Kasza gryczana
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2343

do 30 min 30 min
7
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z fileta z indyka

Dania główne Roladki z fileta z indyka

Smaczne, aromatyczne mięsko , ciekawa alternatywa dla podobnych dań.

  • Francuska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Indyk
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 2434

> 60 min >60 min
7

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Dania główne

Placki z cukinii i marchewki

Dania główne Placki z cukinii i marchewki

Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Placki
  • Jajka

Odsłon: 123

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Dodatki

Młoda kapusta gotowana do obiadu

Dodatki Młoda kapusta gotowana do obiadu

Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 27315

do 30 min 30 min
30
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka tzatziki

Sałatki Sałatka tzatziki

Tzatziki to bodaj najpopularniejszy z tradycyjnych sosów greckich. Podawany j...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Kotlety
  • Chleby

Odsłon: 53218

do 30 min 30 min
27
skorpionek
skorpionek
Dania główne

Ziemniaki okraszone skwarami, podane z zsiadłym mlekiem.

Dania główne Ziemniaki okraszone skwarami, podane z zsiadłym mlekiem.

Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodn...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 776

do 60 min 60 min
7
iwona2305
iwona2305
Dania główne

Ryż z kurczakiem i warzywami

Dania główne Ryż z kurczakiem i warzywami

Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Chińska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 157

do 30 min 30 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
iwona2305
iwona2305
Desery

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Desery Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 874

> 60 min >60 min
3

Inne przepisy autora

Przekąski

Burger domowy a’la ŁapSmak

Przekąski

Puszyste racuchy z jabłkami

Desery

Pyszne chrupiące i lekkie gofry najlepszy przepis

Zupy

Flaczki z kurczaka super zupka dla dzieci

lapsmak
lapsmak
Przekąski

Burger domowy a’la ŁapSmak

Przekąski Burger domowy a’la ŁapSmak

W tych czasach burgery są wszędzie, w każdej budce z jadłem w każdym sklepie...

  • Amerykańska
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 2833

do 30 min 30 min
18
lapsmak
lapsmak
Przekąski

Puszyste racuchy z jabłkami

Przekąski Puszyste racuchy z jabłkami

Najprostszy przepis na bardzo pulchne racuchy z jabłkami. Takie racuchy spraw...

  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 32919

do 15 min 15 min
71
lapsmak
lapsmak
Desery

Pyszne chrupiące i lekkie gofry najlepszy przepis

Desery Pyszne chrupiące i lekkie gofry najlepszy przepis

Nic dodać, nic ująć. Metodą prób i błędów udało się dojść do najlepszego prze...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 53153

do 15 min 15 min
142
lapsmak
lapsmak
Zupy

Flaczki z kurczaka super zupka dla dzieci

Zupy Flaczki z kurczaka super zupka dla dzieci

Flaczki z kurczaka to idealna wersja pysznej pożywnej zupy dla tych, którzy n...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Imbir
  • Majeranek

Odsłon: 10923

> 60 min >60 min
35
Więcej przepisów
REKLAMA
Smaker

Przepisy Dania główne

Dania główne

Krokiety z pieczarkami i serem

Dania główne

Placki z cukinii i marchewki

Dania główne

Kofty z ryby

Dania główne

Kurczak pieczony na puszce piwa

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Dania główne

Krokiety z pieczarkami i serem

Dania główne Krokiety z pieczarkami i serem

Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny spos...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 97

> 60 min >60 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Placki z cukinii i marchewki

Dania główne Placki z cukinii i marchewki

Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Placki
  • Jajka

Odsłon: 123

do 30 min 30 min
3
Więcej przepisów

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Dania główne

Placki z cukinii i marchewki

Dania główne Placki z cukinii i marchewki

Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Placki
  • Jajka

Odsłon: 123

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Dodatki

Młoda kapusta gotowana do obiadu

Dodatki Młoda kapusta gotowana do obiadu

Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 27315

do 30 min 30 min
30
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka tzatziki

Sałatki Sałatka tzatziki

Tzatziki to bodaj najpopularniejszy z tradycyjnych sosów greckich. Podawany j...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Kotlety
  • Chleby

Odsłon: 53218

do 30 min 30 min
27
skorpionek
skorpionek
Dania główne

Ziemniaki okraszone skwarami, podane z zsiadłym mlekiem.

Dania główne Ziemniaki okraszone skwarami, podane z zsiadłym mlekiem.

Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodn...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 776

do 60 min 60 min
7
iwona2305
iwona2305
Dania główne

Ryż z kurczakiem i warzywami

Dania główne Ryż z kurczakiem i warzywami

Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Chińska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 157

do 30 min 30 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
iwona2305
iwona2305
Desery

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Desery Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 874

> 60 min >60 min
3
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker

Jak usmażyć perfekcyjny stek – poradnik

Autor:
lapsmak
do 30 min
1-2 osoby

Składniki

  • Do dzieła więc

Sposób przygotowania:

1

Wyjmujemy nasze steki z lodówki i odkladamy na bok tak aby osiągneły temperature pokojową unikniemy w ten sposób szoku termicznego i zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. W międzyczasie przygotowujemy marynate wlewając do głebokiego talerza lub miseczki białe wino, ocet balsamiczny oraz sos sojowy .Mieszamy wszystko razem i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz świeży rozmaryn( ja używam samych igiełek wyrzucajac łodygi). Następnie posypujemy nasze steki kruszonym pieprzem z obu stron i bardzo delikatnie wklepujemy dłonią pieprz w mięso. Mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy mięso na patelni grillowej. Jeśli solisz stek na patelni, solisz mięso, ale również inne składniki, i wówczas, gdy robisz sos, może on być za słony. Wkladamy tak przygotowane steki do marynaty na około 15 minut, bardzo ważne jest aby nie marynować ich zbyt długo ponieważ całkowicie przejdą smakiem marynaty oraz zrobią się mniej soczyste. Nagrzewamy mocno patelnie grillową( minimalna temperatura to 150C) z odrobiną oliwy z oliwek ( warto rozprowadzić ją po powierzchni patelni pędzelkiem ponieważ tłuszcz dobrze przewodzi ciepło, a co najważniejsze – mięso nie będzie przyklejać się do powierzchni naczynia) i wkladamy nasze steki. Po położeniu steków na patelni nie wolno ich obracać ani ruszać nimi. Pozwólmy aby powierzchnia mięsa zbrązowiała, tworząc lekka skorupkę. Będzie chronić ona wnętrze steka i zatrzyma sok oraz aromat wewnątrz mięsa. Oto cała tajemnica doskonałego steka. Do odwracania mięsa używamy szczypców lub łopatki w żadnym wypadku nie nakłuwajmy go widelcem. Jeśli to zrobimy , sok wypłynie, a mięso – niestety, straci i smak, i aromat. Nigdy też nie kroimy mięsa, żeby zobaczyć, czy już jest dobrze wysmażone. Po prostu dotknij: im bardziej twarde, tym bardziej wysmażone.Ważna zasada, po usmażeniu steków odstawiamy je na chwilę. W momencie przekrojenia steka zaraz po usmażeniu krew wypłynie, a środek nie będzie miał dobrej tekstury, a co za tym idzie, mięso nie będzie tak miękkie, jak powinno być. Odstawienie mięsa będzie umożliwiało równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku mięsa. Dzięki temu rozluźniają się włókna, mięso zachowuje równy kolor, jest miękkie i delikatne .Przed podaniem nakladamy na steka odrobinę masła. W żadnym wypadku nie przykrywamy stekow w trakcie smażenia!!!( bo zrobimy bitki wolowe nie steki). Nie nakłuwamy ani nie nacinamy żeby sprawdzić stan wysmażenia!! ( bo nam soki odejda w sina dal a stek stanie sie podeszwa)

2

Stopnie i czas wysmażenia steków (Przy założeniu , że nasz stek ma około 2cm wysokości jak na zdjęciach zamieszczonych w opisie) Blue–(stek bardzo krwisty) – stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe ( smażymy po 30 sekund z obu stron). Rare- (stek krwisty) – słabo wysmażony– mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka. Medium rare- (stek średnio krwisty)-mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwony, powierzchnia delikatnie brunatnieje.(Czas smażenia około 1,5 minuty z każdej strony) Medium–(stek średnio wysmażony) powierzchnia jest już wysmażona ale miso w srodku jędrne , po przekrojeniu na telerzu pominnien mieć idaca przez środek delikatna krwista kreskę.( Czas smazenia okolo 2,5 minuty z kazdej strony) Medium Well–(stek dobrze wysmażony)pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny.(Czas smazenia 3,5 min z kazdej strony) Well Done -(stek mocno wysmażony) . (Czas smażenia okolo 4,5 min z obu stron)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2022 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze
    • Ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Mamy 10 lat
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Inspiracje
  • E-booki