Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszystko ugotowane w jednym garnku - nawet makaron. Super danie, porcja też solidna ;)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. Papryki kroimy w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, następnie wrzucamy marchewkę z selerem i przesmażamy przez około 2-3 minuty. Dodajemy paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek. Razem dusimy pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodajemy cukinię, makaron i wlewamy gorącą wodę. Mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut.
W moździerzu rozcieramy wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym dodajemy do dania (zamiast moździerza zioła można rozetrzeć w dłoniach – od ciepła dłoni lepiej uwolni się ich aromat). Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut, po czym wyłączamy. Na talerzach polecam podawać z natką pietruszki (natkę można dodać do całego dania w garnku - do gorącego, ale nie wrzącego, by nie straciła swoich cennych właściwości i składników odżywczych).