Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 60
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 705
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 461
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 133
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 60
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 705
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 461
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 133
Składniki
Trzeba wyluzować perlicę i kaczkę. Perlicę nacięłam wzdłuż na plecach to ułatwia zadanie a poza tym perlice zwija się potem w roladę. Kaczkę wyluzowałam bez nacinania. Zostawiłam kości w pałkach i skrzydełkach aby kaczka zachowała kształt.
Tuszki obsypałam od wewnątrz sola, pieprzem i majerankiem. Ułożyłam kawałki jabłek na perlicy i ją zawinęłam. Włożyłam w natartą przyprawami tuszkę kaczki. Użyłam też startej skórki z cytryny. Otwory w kaczce spięłam wykałaczkami.
Kaczkę ułożyłam w rękawie na plastrach cebuli. Nie ma ryzyka przypalenia przy długim pieczeniu. Całość ważyła prawie 3 kg więc piekłam 3 h. Najpierw pół godziny w 190 stopniach potem zmniejszyłam do 170. Jeśli po tym czasie skórka nie będzie chrupiąca to można rozciąć rękaw i podkręcić temperaturę i po 15- 25 minutach skórka będzie jak marzenie.
Gotowe! ułożyłam na udekorowanym półmisku. Można podawać na ciepło i zimno.
:D
Smacznego :)