Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postna kapusta z fasolą jest bardzo smaczną odmianą od kapusty z grochem. Kapusta z fasolą nie jest tak popularna jak kapusta z grochem, ale obie bardzo mi smakują i przyrządzam raz jedną, raz drugą. Taka kapusta może być oczywiście jednym z dań wigilijnych, choć w moim domu przyrządza się ją od czasu do czasu także w czasie pozaświątecznym, zwłaszcza zimową porą jako dodatek do drugiego dania, zwłaszcza do schabowego czy mielonego.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27368
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27368
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą. zagotować i jeśli woda jest za kwaśna to odlać ją i uzupełnić nową. Ponownie zagotować
Do gotującej się kapusty dodać ziele, liść laurowy, kminek i gotować, aż kapusta będzie miękka ( ok 1 godz )
Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę aż do zeszklenia ( ale nie zbrązowienia ). Dodać do kapusty i chwilę razem gotować
Dodać ugotowaną fasolę ( dzień wcześniej wieczorem fasolę przepłukać i zalać wodą. Na drugi dzień wodę z fasoli wylać i zalać ją ponownie świeżą wodą. Gotować ok 1 godziny, pod koniec gotowania posolić ) i razem gotować ok 10 minut. Część fasoli można rozgnieść widelcem, aby zagęścić płyn z kapusty
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem
Na koniec mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do gotującej się kapusty. Zamieszać i chwilkę pogotować