Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta z ziemniakami

Kapusta z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 13385

Dodano:

Odsłon: 5095

Wzorowałam sie na przepisie z jakiegoś programu kulinarnego.Niestety nazwy dania nie pamiętam.Muszę przyznać ,że tak przygotowana kapusta do doskonały dodatek do pieczonej gęsi lub innych pieczonych mięs.

Składniki

  • kapusta kiszona 1kg
  • ziemniaki 1 kg
  • boczek wedzony 15 dkg
  • cebula 2
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • liść laurowy 2-3
  • olej 2 łyżki
  • sól,pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. kapustę włożyć do garnka,dodać liście laurowe,ziele angielskie,łyżke oleju,wlać wode i gotować do miękkości,jeśli będzie bardzo kwaśna dodać troszkę cukru

  2. ziemniaki obrać i ugotować do miękkości

  3. boczek pokroić w drobna kostkę i usmażyć razem z łyżką oleju i posiekaną drobno cebulą

  4. miękkie ziemniaki utłuc ,wywar z kapusty odlać

  5. do ziemniaków dodać kapustę i usmażony boczek,doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać i podawać gorące z pieczonym mięsem lub drobiem

  6. wywar z kapusty również świetnie smakuje

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna116 28 stycznia 2015 Mogę tylko potwierdzić, że takie puree ziemniaczane z kapustą, boczkiem i cebulką jest pyszne :-) i jak widać międzynarodowe :-)), bo tutaj w Holandii jest również bardzo popularne :-). Pozdrawiam serdecznie :-). Odpowiedzi: 1 ▼

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Malwa55 12 listopada 2014 Danie wygląda bardzo apetycznie,uwielbiam kapuste kiszoną i przygotuje to danie dla swoich znajomych.

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

majunia583 12 listopada 2014 Jest kilka nazw tej pysznej potrawy-zależnie od regionu- kapusta ciap-ciap,ciap kapusta a na Śląsku mówi się pancz-kraut (nie wiem czy poprawnie to napisałam ) Pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 listopada 2014 Potwierdzam, że jest to bardzo smaczne danie :-), puree ziemniaczane z kiszoną kapustą i podsmażanym boczkiem z cebulką jest bardzo popularne również tutaj w Holandii.
Pozdrawiam :-)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń