Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka po koreańsku to lekko pikantne, ale aromatyczne danie, idealne dla mięsnych koneserów. Wszystkie składniki są tu bardzo ważne do stworzenia wyjątkowej marynaty. Mięso po pieczeniu jest miękkie, soczyste i lekko skarmelizowane na wierzchu. Idealne do ryżu, sałatki z ogórka, kimchi lub po prostu pieczonych ziemniaków.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12299
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13103
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5306
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12299
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13103
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5306
Składniki
Do miski wlej ketchup, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy i sos sojowy. Dodaj cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Dodaj czosnek, imbir i płatki chili do marynaty.
Dokładnie wymieszaj, marynata powinna być gęsta, aromatyczna i lekko kleista.
Karkówkę pokrój na plastry grubości ok. 1,5–2 cm. Następnie podziel je na paski i ponownie pokrój ostrym nożem na ukos, tworząc małe kawałki.
Włóż mięso do marynaty i dokładnie obtocz wszystkie kawałki. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Karkówkę ułóż w naczyniu żaroodpornym, wylej resztę marynaty na wierzch. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Piecz 1 godzinę, ale 2-3 razy podlej mięso sosem z dna naczynia.
Po godzinie zdejmij folię i piecz jeszcze 10 minut, aby mięso pięknie się skarmelizowało.