Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grzybowy w pełni więc warto skorzystać z tego dobrodziejstwa:) W moich okolicach przeważają maślaki - przygotowuję je w zalewach lub zamrażam. Wykorzystuję je również na bieżąco - tak jak w przepisie na karkówkę z maślakami. Potrawa ta pysznie smakuje z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 773
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3622
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 773
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3622
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Maślaki dokładnie oczyszczamy i obgotowujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy /często mieszając/ do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę. Oprószamy solą,pieprzą i mieloną papryką. Obsmażamy na rumiano. Jeśli potrawę przygotujemy na płaskiej patelni to jej zawartość przekładamy do rondla. Do mięsa wlewamy gorący bulion z rozmieszanym koncentratem pomidorowym. Mieszamy i powoli gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy odsączone maślaki, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości. Płyn powinien odparować i zgęstnieć tworząc pyszny sos.W razie potrzeby możemy dolać bulionu lub zagęścić sos odrobiną mąki. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.