Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grzybowy w pełni więc warto skorzystać z tego dobrodziejstwa:) W moich okolicach przeważają maślaki - przygotowuję je w zalewach lub zamrażam. Wykorzystuję je również na bieżąco - tak jak w przepisie na karkówkę z maślakami. Potrawa ta pysznie smakuje z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości leczni...
Odsłon: 8656
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 180
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2655
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 110
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17690
Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości leczni...
Odsłon: 8656
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 180
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2655
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 110
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17690
Składniki
Maślaki dokładnie oczyszczamy i obgotowujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy /często mieszając/ do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę. Oprószamy solą,pieprzą i mieloną papryką. Obsmażamy na rumiano. Jeśli potrawę przygotujemy na płaskiej patelni to jej zawartość przekładamy do rondla. Do mięsa wlewamy gorący bulion z rozmieszanym koncentratem pomidorowym. Mieszamy i powoli gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy odsączone maślaki, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości. Płyn powinien odparować i zgęstnieć tworząc pyszny sos.W razie potrzeby możemy dolać bulionu lub zagęścić sos odrobiną mąki. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.