Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grzybowy w pełni więc warto skorzystać z tego dobrodziejstwa:) W moich okolicach przeważają maślaki - przygotowuję je w zalewach lub zamrażam. Wykorzystuję je również na bieżąco - tak jak w przepisie na karkówkę z maślakami. Potrawa ta pysznie smakuje z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Maślaki dokładnie oczyszczamy i obgotowujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy /często mieszając/ do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę. Oprószamy solą,pieprzą i mieloną papryką. Obsmażamy na rumiano.
Jeśli potrawę przygotujemy na płaskiej patelni to jej zawartość przekładamy do rondla.
Do mięsa wlewamy gorący bulion z rozmieszanym koncentratem pomidorowym. Mieszamy i powoli gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy odsączone maślaki, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości.
Płyn powinien odparować i zgęstnieć tworząc pyszny sos.W razie potrzeby możemy dolać bulionu lub zagęścić sos odrobiną mąki.
Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Ta karkówka wzbudzi zachwyt zarówno dzieci jak i dorosłych. A co najważniejsz...
Odsłon: 32013
Przepyszne ciasteczka, pozostają długo świeże. Szybkie do wykonania.
Odsłon: 49
Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składn...
Odsłon: 7584
To taki domowy fastfood, może być na obiad, śniadanie, kolację
Odsłon: 71
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do...
Odsłon: 141
Przepyszne ciasteczka, pozostają długo świeże. Szybkie do wykonania.
Odsłon: 49
Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składn...
Odsłon: 7584
To taki domowy fastfood, może być na obiad, śniadanie, kolację
Odsłon: 71
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do...
Odsłon: 141
Składniki
Maślaki dokładnie oczyszczamy i obgotowujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy /często mieszając/ do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę. Oprószamy solą,pieprzą i mieloną papryką. Obsmażamy na rumiano. Jeśli potrawę przygotujemy na płaskiej patelni to jej zawartość przekładamy do rondla. Do mięsa wlewamy gorący bulion z rozmieszanym koncentratem pomidorowym. Mieszamy i powoli gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy odsączone maślaki, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości. Płyn powinien odparować i zgęstnieć tworząc pyszny sos.W razie potrzeby możemy dolać bulionu lub zagęścić sos odrobiną mąki. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pstrąg grillowany i bułka bawarska z masłem szałwiowym
Dania główne
Knedle z morelami
Dania główne
Warzywne risotto z polędwiczką wieprzową
Dania główne
Ravioli dyniowe
Pstrąg grillowany i bułka bawarska z masłem szałwiowym
Soczysty , aromatyczny pstrąg i kontrastowo lekko słodka bułka z masłem szałw...
Odsłon: 37
Knedle z morelami
Pojawiły się już na straganach morele, więc proponuję dziś knedle czy jak kto...
Odsłon: 103