Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grzybowy w pełni więc warto skorzystać z tego dobrodziejstwa:) W moich okolicach przeważają maślaki - przygotowuję je w zalewach lub zamrażam. Wykorzystuję je również na bieżąco - tak jak w przepisie na karkówkę z maślakami. Potrawa ta pysznie smakuje z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113058
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 437
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 784
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113058
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 437
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 784
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Maślaki dokładnie oczyszczamy i obgotowujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i podsmażamy /często mieszając/ do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę. Oprószamy solą,pieprzą i mieloną papryką. Obsmażamy na rumiano. Jeśli potrawę przygotujemy na płaskiej patelni to jej zawartość przekładamy do rondla. Do mięsa wlewamy gorący bulion z rozmieszanym koncentratem pomidorowym. Mieszamy i powoli gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy odsączone maślaki, doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości. Płyn powinien odparować i zgęstnieć tworząc pyszny sos.W razie potrzeby możemy dolać bulionu lub zagęścić sos odrobiną mąki. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.