Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełna smaku, aromatyczna, soczysta karkówka z dodatkiem dużej ilości warzyw to prosty przepis na wyśmienity obiad.
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 541
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 541
Składniki
Karkówkę pokroić w plastry, obsypać z każdej strony słodką papryką mieloną, solą oraz pieprzem i odstawić na ok. 30 minut. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Z fasolki szparagowej obciąć końce po obu stronach, dokładnie ją umyć i pokroić. Szczypiorek i natkę pietruszki również umyć, osuszyć i pokroić.
Na głębszej patelni podgrzać olej i podsmażyć z każdej strony wcześniej przygotowane i doprawione plastry karkówki. Po czym zdjąć je, a na patelnię dodać połowę pokrojonej marchewki oraz pietruszki. Na warzywa ułożyć połowę plastrów karkówki, a na nie pozostałą połowę marchewki oraz pietruszki. Na wierzch dodać resztę plastrów mięsa i całość posypać równomiernie wegetą do smaku.
Tak przygotowane mięso i warzywa dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut. Po tym czasie na patelnię wsypać pokrojoną fasolkę szparagową, przykryć i także dusić przez kolejne ok. 15-20 minut. Na koniec danie spróbować, jeśli potrzeba doprawić wegetą, solą oraz pieprzem i dodać pokrojony szczypiorek oraz natkę pietruszki. Dusić kolejne kilka minut.
Gotową, soczystą i pełną smaku karkówkę z warzywami podawać wraz z ulubionymi dodatkami takimi jak na przykład świeże pieczywo, ziemniaki, kasza lub ryż oraz ulubione sałatki/surówki. Smacznego!