Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia kresowa.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3707
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3800
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 366
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 675
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3707
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3800
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 366
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 675
Składniki
Połowę ziemniaków starannie wyszorowanych ugotowałem w mundurkach, drugą połowę obrałem i starłem na tarce o drobnych oczkach razem z cebula. Surową masę ziemniaczaną włożyłem do sitka wyłożonego gazą, aby spłynął sok. Delikatnie dociskamy aby przyspieszyć proces. Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha. Odciśnięty sok odstawiłem na chwilę, zlałem płyn a krochmal dodałem do masy ziemniaczanej. Ziemniaki w mundurkach po ostudzeniu obrałem, przecisnąłem przez praskę. Mieszamy oba rodzaje ziemniaków, dodałem mąkę ziemniaczaną i jajko. Dokładnie wyrobiłem masę, doprawiłem solą i pieprzem. Mięso zmieliłem razem z drugą cebulą. Doprawiłem majerankiem, solą, lubczykiem, pieprzem. Dodałem przeciśnięty czosnek. Na zwilżonych dłoniach rozpłaszczałem kawałki ciasta, włożyłem farsz, zlepiałem w podłużne pyzy. Do osolonego wrzątku wkładałem delikatnie kartacze, gotowałem ok. 30-40 minut, 15 minut do wypłynięcia. W tym czasie przygotowałem skwarki z boczku. Odcedzone kartacze polałem okrasą.