Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie może za dużo szynki wieprzowej ? Podam wam dobry przepis na przepyszne kawałki mięsa z szynki w sosie chrzanowym być może zechcecie z niego skorzystać
Przygotowaną szynkę dokładnie wypłukać i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody w której była myta pokroić w plastry po 3 centymetry, na patelnię wlać dwie łyżki oleju rozgrzać go a następnie ułożyć przygotowane plastry szynki i obsmażyć je na ładny rumiany kolor z obu stron. Po obsmażeniu wlać trzy szklanki wody ( nie wlewać zimnej ponieważ mięso będzie dłużej twarde ), w trakcie duszenia się mięsa pod przykryciem wsypać suszoną włoszczyznę oraz czosnek niedźwiedzi roztarty w dłoniach i nadal dusić na małym ogniu dużego palnika gazu
Jak już z duszącego się mięsa wyparowało dwie szklanki wody wlać wtedy jeszcze pół szklanki wody wsypać łyżeczkę natki pietruszki i jak mięso jest już miękkie wtedy dopiero wsypać przyprawę uniwersalną. W trakcie duszenia się mięsa z przyprawami przygotować sos, do salaterki dodać śmietanę, chrzan, cukier oraz łyżkę płaską mąki i gorący wywar z duszącego się mięsa i całość wymieszać różdżką kuchenną do czasu aż nie będzie grudek z mąki
Gdy z duszącego się pod przykryciem mięsa wyparowało już większość wody a mięso zaczyna się rozpadać wtedy wlać przygotowany wcześniej sos zamieszać dodać jeszcze według swego smaku suszonej natki pietruszki i zagotować na wolnym ogniu do powstania sosu. Jak już sos ma odpowiednią konsystencję zdjąć z ognia, jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można ją pominąć cukier dodaję tylko dlatego aby śmietana się nie zważyła
Tak przygotowane kawałki szynki w sosie chrzanowym podałam z ugotowaną kaszą pęczak jęczmienną oraz jako surówka mojej produkcji ćwikła z dodatkiem cebuli i odrobiną oleju. Mięso wyszło tak cudownie miękkie że aż rozpływało się w ustach, tak że warto było tyle czasu czekać aby smacznie zjeść
Jajka w sosie musztardowo chrzanowym podane z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Odsłon: 2636
Obiad podałam z ziemniakami polanymi sosem i ogórek nasolony.
Odsłon: 1256
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 283
Przecudowne ciasto o nazwie snikers. Miodowe ciasto przełożone masą krówkową...
Odsłon: 209
Mój kurczak dzisiaj w postaci zawijanej rolady, z dodatkami. Kurczak można b...
Odsłon: 94
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 283
Przecudowne ciasto o nazwie snikers. Miodowe ciasto przełożone masą krówkową...
Odsłon: 209
Mój kurczak dzisiaj w postaci zawijanej rolady, z dodatkami. Kurczak można b...
Odsłon: 94
Składniki
Przygotowaną szynkę dokładnie wypłukać i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody w której była myta pokroić w plastry po 3 centymetry, na patelnię wlać dwie łyżki oleju rozgrzać go a następnie ułożyć przygotowane plastry szynki i obsmażyć je na ładny rumiany kolor z obu stron. Po obsmażeniu wlać trzy szklanki wody ( nie wlewać zimnej ponieważ mięso będzie dłużej twarde ), w trakcie duszenia się mięsa pod przykryciem wsypać suszoną włoszczyznę oraz czosnek niedźwiedzi roztarty w dłoniach i nadal dusić na małym ogniu dużego palnika gazu
Jak już z duszącego się mięsa wyparowało dwie szklanki wody wlać wtedy jeszcze pół szklanki wody wsypać łyżeczkę natki pietruszki i jak mięso jest już miękkie wtedy dopiero wsypać przyprawę uniwersalną. W trakcie duszenia się mięsa z przyprawami przygotować sos, do salaterki dodać śmietanę, chrzan, cukier oraz łyżkę płaską mąki i gorący wywar z duszącego się mięsa i całość wymieszać różdżką kuchenną do czasu aż nie będzie grudek z mąki
Gdy z duszącego się pod przykryciem mięsa wyparowało już większość wody a mięso zaczyna się rozpadać wtedy wlać przygotowany wcześniej sos zamieszać dodać jeszcze według swego smaku suszonej natki pietruszki i zagotować na wolnym ogniu do powstania sosu. Jak już sos ma odpowiednią konsystencję zdjąć z ognia, jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można ją pominąć cukier dodaję tylko dlatego aby śmietana się nie zważyła
Tak przygotowane kawałki szynki w sosie chrzanowym podałam z ugotowaną kaszą pęczak jęczmienną oraz jako surówka mojej produkcji ćwikła z dodatkiem cebuli i odrobiną oleju. Mięso wyszło tak cudownie miękkie że aż rozpływało się w ustach, tak że warto było tyle czasu czekać aby smacznie zjeść
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotleciki po bałkańsku
Dania główne
Kasza jaglana z zielonymi warzywami
Dania główne
Burgery rybne
Dania główne
Kurczak zawijany w roladę
Kotleciki po bałkańsku
Kotleciki po bałkańsku to kwintesencja kuchni z tego regionu. Aromatyczne, le...
Odsłon: 2253
Kasza jaglana z zielonymi warzywami
uwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią, z dodatkiem warzyw staje się szyb...
Odsłon: 85