Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kibbeh to bliskowschodnie, aromatyczne kotleciki, które bardzo często podaje się w tamtym regionie jako samodzielną przekąskę. Wyróżnia je charakterystyczny, soczewkowaty kształt. Choć tradycyjnie kibbeh przyrządza się z jagnięciną i kaszą bulgur, warto wypróbować nasz przepis z soczewicą i wołowiną. Podpowiadamy jak go przygotować.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1104
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 893
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1212
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1104
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 893
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1212
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 276
Składniki
Brązową soczewicę dokładnie opłucz, przełóż do garnka i gotuj przez kwadrans na niewielkiej mocy palnika, a następnie wyłącz i odstaw na czas przygotowywania farszu.
Posiekaj składniki farszu: cebulę, kolendrę, czosnek, orzeszki piniowe i rodzynki. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż cebulę. Po około 4-5 minutach dodaj mięso mielone, orzeszki piniowe, czosnek i rodzynki.
Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj przyprawy przeznaczone do farszu (ziele angielskie rozetrzyj w moździerzu). Podsmażaj całość do momentu, gdy mięso będzie porządnie przepieczone. Wówczas dodaj posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.
Z brązowej soczewicy zlej nadmiar wody. Zmiksuj ją w blenderze (możesz też użyć tzw. blendera żyrafy) razem z cebulą. Dodaj mieloną wołowinę, starte w moździerzu ziele angielskie. Do masy wsyp także odmierzoną porcję kuminu, jogurt grecki oraz sól i pieprz do smaku. Całość wyrób na jednolitą masę.
Podziel masę na 10 porcji i każdą uformuj w kulkę, którą następnie spłaszczysz. Na środku każdego placka połóż nadzienie i przykryj je dokładnie. Placki sklejaj wokół farszu w kotlety przypominające kształtem nieco zwężające się z obu końców szyszki. Kotlety kibbeh należy smażyć na brązowo w głębokim tłuszczu.