Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki z warzywami to pyszne, jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Jest nie tylko pożywne, ale także niesamowicie zdrowe. Świetnie pasuje do makaronu czy kaszy, ale może być też podawane samodzielnie.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21275
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 131
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 277
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21275
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 131
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 277
Składniki
Przygotuj klopsiki. W misce wymieszaj mięso, mąkę, jajko i pozostałe składniki. Uformuj klopsiki o średnicy ok. 3 cm. Odłóż na bok.
Przygotuj warzywa. Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki. Przełóż je do miski. Kapustę drobno poszatkuj, a paprykę pokrój w kostkę. Dodaj je do miski. Dołóż też odsączoną fasolkę i groszek. Warzywa zalej oliwą i posyp przyprawami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj.
Przygotuj danie do pieczenia. Połowę warzyw przełóż do naczynia żaroodpornego. Na nich połóż połowę klopsików, przykryj je resztą warzyw, a na wierzch połóż pozostałe klopsiki. Wstaw naczynie przykryte folią aluminiową do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez 30 minut, a następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 minut do zrumienienia wierzchu. Klopsiki z warzywami podawaj na ciepło, z dodatkiem świeżych pomidorków, posypane siekaną natką pietruszki.