Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki z warzywami to pyszne, jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Jest nie tylko pożywne, ale także niesamowicie zdrowe. Świetnie pasuje do makaronu czy kaszy, ale może być też podawane samodzielnie.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1419
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 443
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1419
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 443
Składniki
Przygotuj klopsiki. W misce wymieszaj mięso, mąkę, jajko i pozostałe składniki. Uformuj klopsiki o średnicy ok. 3 cm. Odłóż na bok.
Przygotuj warzywa. Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki. Przełóż je do miski. Kapustę drobno poszatkuj, a paprykę pokrój w kostkę. Dodaj je do miski. Dołóż też odsączoną fasolkę i groszek. Warzywa zalej oliwą i posyp przyprawami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj.
Przygotuj danie do pieczenia. Połowę warzyw przełóż do naczynia żaroodpornego. Na nich połóż połowę klopsików, przykryj je resztą warzyw, a na wierzch połóż pozostałe klopsiki. Wstaw naczynie przykryte folią aluminiową do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez 30 minut, a następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 15 minut do zrumienienia wierzchu. Klopsiki z warzywami podawaj na ciepło, z dodatkiem świeżych pomidorków, posypane siekaną natką pietruszki.